top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kampoverlevende Naftali Furst: "Kinderschoenen zijn symbool van tragedie van het Europese Jodendom"

Bijgewerkt op: 28 jan. 2023


Naftali Furst houdt de schoen van een klein meisje vast, herinnert zich zijn neef Marika die werd vermoord in de Holocaust. Credit: Pawel Dziedzic


Ter gelegenheid van de 78e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz en de Internationale Holocaust Memorial Day, heeft de Internationale Mars van de Levenden, in samenwerking met de Auschwitz-Birkenau Foundation en het Auschwitz Memorial, een dringende oproep gedaan om de fondsen veilig te stellen voor het behoud van zo'n 8.000 schoenen van kinderen, de meesten van hen joods, die voor het overgrote deel werden vermoord in het Duitse nazi-concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz.


De Stichting Auschwitz kondigde aan dat deze schoenen, zonder onmiddellijke conservering, dreigen te verdwijnen als historische documentatie van leven en dood.


De wereldwijde fondsenwervingscampagne die afgelopen september is gelanceerd, getiteld " From SOUL to SOLE ", heeft tot nu toe meer dan de helft van de geschatte fondsen die nodig zijn voor het behoud, ongeveer $ 500.000, ingezameld, inclusief een eerste bijdrage van Eitan Neishlos , oprichter en voorzitter van de Neishlos Foundation, en de kleinzoon van overlevenden van de Holocaust. Duizenden mensen over de hele wereld hebben ook bijgedragen aan de fondsen - leden van het publiek, joden en niet-joden - die hebben bijgedragen aan het project via de website, https://www.motl.org/ soultosole/, velen doen dit ter nagedachtenis aan een slachtoffer van de Holocaust, of in de naam van hun eigen kinderen om de volgende generatie te helpen de misdaden van de Holocaust te onderwijzen.


Om het instandhoudingsproject in de komende weken te starten, moet nog eens $ 180.000 (VS) worden opgehaald.


Een kinderschoen die dringend moet worden bewaard (Credit: Pawel Dziedzic)


Wojciech Soczewica, directeur-generaal van de Auschwitz-Birkenau Foundation zei dat, met de voltooiing van het fondsenwervingsproject, het behoud in de komende weken zal beginnen en ongeveer twee jaar zal duren. "De conservatoren van het museum zullen in de komende weken met hun werk kunnen beginnen, nadat alle fondsen zijn ingezameld. Het werk aan het behoud van de kinderschoenen zal twee jaar duren, maar ons werk aan het bewaren van de getuigenissen en het bewijs van de nazi-Duitsland misdaden zullen voor altijd doorgaan."


"Ik leef dankzij mijn schoenen, die ik in Auschwitz heb weten te behouden. Zonder hen zou ik de Dodenmars niet hebben overleefd", zei Holocaust-overlevende Naftali Furst vorige week in de Conservation Laboratories die waren opgezet bij het Auschwitz-Birkenau Memorial en Museum, om alle overgebleven historische voorwerpen te behouden, inclusief de schoenen die toebehoorden aan kinderen die naar het kamp waren gedeporteerd.


Van links naar rechts: Wojciech Soczewica, directeur-generaal Stichting Auschwitz-Birkenau; Revital Yakin Krakovsky, plaatsvervangend CEO van de International March of the Living; en Holocaustoverlevende Naftali Furst in het Auschwitz Conservation Lab (Credit: Pawel Dziedzic)


Hij voegde eraan toe: "Ik ging samen met mijn gezin naar Auschwitz vanuit een gevangenkamp in Slowakije (Sered) tegen het einde van de oorlog, in november 1944, toen ik 12 jaar oud was. De Dodenmars was het moeilijkste voor ons. Wij marcheerden door de hel, we liepen drie dagen in de vrieskou, zonder eten, zonder te kunnen stoppen, terwijl we de zovelen zagen die niet verder konden marcheren en stierven vlak bij ons totdat we een open trein in de sneeuw bereikten, die ons meenam op de dagenlange, ijskoude reis naar Buchenwald."


Naftali en zijn broer Samuel marcheerden samen, werden samen vrijgelaten en slaagden er op wonderbaarlijke wijze in om zich na de oorlog te herenigen met hun ouders. Ze gingen verder om Israël te bereiken.


Terwijl hij de schoenen vasthield van kinderen die in Auschwitz werden vermoord, zei Naftali: “Het bewaren van de schoenen van kinderen die tijdens de Holocaust zijn vermoord, is heilig werk. Ik ben zo ontroerd om hier te zijn en te zien hoe het werk wordt gedaan, en ik denk aan mijn familie die werd vermoord – hun schoenen zouden hier kunnen zijn.


International March of the Living Plaatsvervangend CEO Revital Yakin Krakovsky zei dat March of the Living werd opgericht als een symbolische reactie, als een overwinningsfoto, op de dodenmarsen waaraan Naftali en vele anderen deelnamen. “Elk jaar brengt March of the Living duizenden in de voetsporen van die vervloekte dodenmarsen. We houden de fakkel van de herinnering hoog en werken eraan om de stemmen van de slachtoffers levend en gehoord te houden in onze tijd. Toen we hoorden over de noodzaak om de schoenen te bewaren van kinderen die in Auschwitz zijn vermoord, van wie de meesten werden vermoord op de dag dat ze in het kamp aankwamen, was het duidelijk dat we een eenmalige kans hadden om dit tastbare bewijs van nazi-misdaden te bewaren. , en om het bewustzijn van de wrede moord op kinderen tijdens de Holocaust te vergroten.”


Ongeveer 1,1 miljoen mensen uit heel het door Duitsland bezette Europa werden vermoord in Auschwitz-Birkenau. Onder de 1,3 miljoen mensen die naar Auschwitz werden gedeporteerd, bevonden zich zo'n 232.000 kinderen tot 18 jaar. De meerderheid van hen waren joodse kinderen die bij aankomst onmiddellijk in gaskamers werden vermoord.

86 weergaven1 opmerking

1 comentário


Riek Zeldenrust van Oudenaarde
Riek Zeldenrust van Oudenaarde
27 de jan. de 2023

Kan alleen maar zeggen dat ik er stil van word al die kinderschoen maakt indruk op mij en hoop op nog vele mensen.

Curtir
bottom of page