top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kan met kruiden doordrenkte chocolade prediabetes oplossen zonder medicijnen?


Solveat ontwikkelt een functionele voeding om de bloedsuikerspiegel bij prediabetici te verlagen. Foto met dank aan Tal Naveh/Solveat


Ehud (Udi) Peretz, CEO van de in Netanya gevestigde startup Solveat , had een probleem, hij leidde een kruiden biotech bedrijf in China toen hij met prediabetes werd gediagnosticeerd. Prof. Xia Long, een bekende lokale Chinese arts, adviseerde hem om kruidengeneeskunde te nemen.


Hoewel deze methode de toestand van Peretz onder controle bracht, vond hij de kruiden opvallend bitter en te veel werk om te bereiden.


Wat als die kruiden zouden kunnen worden geïntegreerd in een functioneel voedsel dat handiger en minder bitter zou smaken?

Udi Perets. CEO van de in Netanya gevestigde startup Solveat. Foto met dank aan Tal Naveh


De markt voor functionele voedingsmiddelen is 250 miljard dollar waard, vertelt Peretz aan ISRAEL21c, en groeit met 8% per jaar. Het marktsegment voor fyto-chemicaliën (stoffen die door planten worden geproduceerd) heeft een waarde van zo'n 5 miljard dollar.


Peretz keerde terug naar Israël en bracht zijn visie naar de Trendlines Group van voedsel- en med-tech versnellers in het noorden van Galilea in Israël. Trendlines en de Israel Innovation Authority investeerden vervolgens $980.000 in het bedrijf.


Prediabetes, hoge bloeddruk, immuunbooster


Het eerste product van Solveat combineert geneeskrachtige kruiden tot chocoladevierkanten van de Israëlische boetiek-chocolatier Ornat.


"De smaak van de kruiden is verschrikkelijk", geeft Peretz toe. “We gebruiken verschillende methoden om de bitterheid en zuurheid te maskeren. Het is niet makkelijk. Geloof me, ik ben hier al vier jaar mee bezig!”


De CEO van Ornat, Yair Darel, is een partner in Solveat. Apotheker Zakhar (Zacki) Nudelman is hoofd business development. De in Tel Aviv gevestigde traditionele Chinese geneesheer Tal Naveh is actief in het bedrijf, net als Long, die zeven Chinese-medicijnklinieken heeft gebouwd in Chengdu.

Van links naar rechts Udi Peretz, Tal Naveh en Zacki Nudelman van Solveat. Foto met dank aan Solveat


Onder de eerste vrijwilligers die de met kruiden doordrenkte chocolaatjes probeerden, waaronder Peretz, daalde de bloedsuikerspiegel tot 24 procent. Aangezien 88 miljoen Amerikanen - ongeveer een derde van de volwassen Amerikaanse bevolking - prediabetisch zijn, vormt dit een potentieel belangrijke aanvulling op de diabetestoolkit.


In tegenstelling tot suikervrije of laag-glycemische voedingsmiddelen die koolhydraten verminderen, claimt Solveat de bloedsuikerspiegel actief te verlagen. Klinische studies zijn aan de gang.


Solveat werkt nu aan de integratie van kruiden in koekjes, crackers en brood en doet onderzoek naar andere medische aandoeningen met een hoge impact, zoals hoge bloeddruk en cholesterol.


Het volgende product van het bedrijf wordt een immuunbooster gemaakt van functionele ingrediënten, zegt Peretz.


Smaak en consistentie


Solveat gaat niet de afgewerkte producten maken - bijvoorbeeld de chocolade van Ornat - maar eerder het kruidenextract dat fabrikanten kunnen toevoegen aan hun functionele voedingsmiddelen.


Het is een business-to-business-model, hoewel Nudelman suggereert dat er een 'Solveat inside'-label zou kunnen komen. "Het hangt allemaal af van de partner", zegt hij.

Foto met dank aan Solveat


Peretz zegt dat het gebruik van chocolade ironisch voor hem is. “Dit is wat mij werd verteld niet te eten! Maar als je chocolade maakt zonder suiker en de juiste hoeveelheid cacao, is het wel gezond. We willen de consument een dieet geven zodat hij of zij een normaal leven kan leiden en kan genieten van eten. We weten allemaal dat als het eten niet lekker is, je het ook niet consumeert.”


Het volgende criterium van Solveat is consistentie.


"Je kunt online kruiden kopen", vertelt Nudelman aan ISRAEL21c, "maar je krijgt elke keer andere kruiden, afhankelijk van de tijd van het jaar of wanneer de kruiden zijn geoogst. Je hebt geen controle. We zorgen ervoor dat het product dat je krijgt reproduceerbaar is, dat het een industrialisatieproces doormaakt, zodat het elke keer dat je het product consumeert hetzelfde is met de juiste chemische markers.”


De kruiden komen uit China, maar "het slimme deel van de verwerking gebeurt in Israël", zegt Peretz.


Chocolade doordrenkt met Chinese kruiden. Foto met dank aan Solveat


Nudelman merkt op dat, omdat Solveat functionele voedingsmiddelen maakt in plaats van farmaceutische producten, er geen FDA- of CE-goedkeuring voor nodig is.


'Maar als we het niet op de juiste manier doen, krijgen we een waarschuwingsbrief van de FDA. Dus ook al kunnen we beginnen zonder de FDA, als we de kwaliteit niet garanderen, is het geen levensvatbaar bedrijf."


Solveat streeft ernaar zijn product tegen eind 2022 commercieel te lanceren, in samenwerking met Ornat Chocolates. Israël zal als proefmarkt dienen.


De belangrijkste concurrent van Solveat is het Franse Valbiotis, dat een strategisch partnerschap heeft met Nestlé. De meeste grote voedselconglomeraten, waaronder Pepsi, Unilever en Mars, onderzoeken hoe ze op het gebied van functionele voedingsmiddelen kunnen komen, benadrukt Peretz.


Solveat daarentegen is nog maar net begonnen, met vier fulltime medewerkers en kantoren nog steeds in de Trendlines-incubator. Het neemt ook deel aan de MassChallenge- versneller in Jeruzalem.


Peretz is niettemin optimistisch over de toekomst van het bedrijf.


“We kunnen niet beweren dat we diabetes kunnen genezen. Dit is geen medicijn. Maar we kunnen wel beweren dat we helpen om een ​​gezonde bloedsuikerspiegel te behouden”, zegt hij.


Voor meer informatie, klik hier.90 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page