israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kan zonlicht de passie versterken? Ja ja ja!


Ter illustratie. Foto door Mayur Gala op Unsplash


Wil je een beetje romantiek in je leven brengen? Ga naar buiten!

Onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv geeft aan dat zonlicht de passie van zowel mannen als vrouwen versterkt. De straling van bovenaf beïnvloedt blijkbaar de regulatie van het endocriene systeem dat verantwoordelijk is voor de afgifte van menselijke geslachtshormonen.


De studie, geleid door professor Carmit Levy van de afdeling De studie, geleid door professor Carmit Levy van de afdeling Humane Moleculaire Genetica en Biochemie aan de Sackler Faculteit der Geneeskunde van de TAU, is het hoofdartikel in het laatste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports is het hoofdartikel in het laatste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports .


Promovendi Roma Parikh en Aschar Sorek hebben 32 mannen en vrouwen blootgesteld aan UVB (ultraviolette straling type B) onder gecontroleerde omstandigheden in Tel Aviv Sourasky en Assuta Medical Centers. De deelnemers vulden voor en na de behandeling vragenlijsten in.


Het resultaat: een meetbare toename van romantische passie voor beide geslachten, meldt ISRAEL21C.


Een soortgelijk resultaat werd gevonden toen de proefpersonen werd gevraagd om gedurende twee dagen zonlicht te vermijden en vervolgens ongeveer 25 minuten bruin te worden.


Bij mannen bleek uit bloedonderzoek dat blootstelling aan zonlicht resulteerde in een hogere afgifte van testosteron in vergelijking met een dag voor de blootstelling. Een stijging van testosteron bij mannen tijdens de zomermaanden werd ook gevonden in analyses van gegevens van de Clalit en Maccabi Health Services.


"Het is al vele jaren bekend dat ultraviolette straling van zonlicht de testosteronniveaus bij mannen verhoogt, en we weten ook dat zonlicht een belangrijke rol speelt in zowel de gedragsmatige als hormonale regulatie van seksualiteit", merkt Levy op.


“Het mechanisme dat verantwoordelijk is voor deze regulering bleef echter onbekend. Ons onderzoek heeft geleid tot een beter begrip van dit mechanisme.”


In diermodellen ontdekten de onderzoekers dat de vrouwelijke hormoonspiegels ook aanzienlijk stegen als reactie op zonlicht, waardoor de eierstokken groter werden en de aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen toenam, die toen meer bereid waren tot geslachtsgemeenschap.


De testosteronverbinding voor mannen heeft een keerzijde: verhoogde blootstelling aan zonlicht leidde ook tot verhoogde niveaus van agressie.


Maar het is de toename van romantische passie die de krantenkoppen haalde, en Levy zegt dat het onderzoek kan leiden tot praktische toepassingen, zoals UVB-behandelingen voor geslachtshormoonstoornissen.


Hoewel er meer onderzoek nodig is, gelooft Levy dat de doorbraak ook zal leiden tot verdere ontdekkingen in de basiswetenschap.


"Onze bevindingen openen veel wetenschappelijke en filosofische vragen", zegt Levy. “Als mensen hebben we geen vacht en wordt onze huid direct blootgesteld aan zonlicht. We beginnen nu pas te begrijpen wat deze blootstelling met ons doet, en welke sleutelrol het kan spelen in verschillende fysiologische en gedragsprocessen.”


48 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws