top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kanaalinstallatie ontdekt in de City of David mogelijk uit de tijd van de koningen Joas en Amazia?


Foto: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority


Wat was de functie van de Kanaalinstallatie die werd ontdekt in het City of David National Park en dateert uit de tijd van de koningen Joas en Amazia?


De oude kanaalinstallatie, de eerste in zijn soort die ooit in Israël werd ontdekt, was ongeveer 2800 jaar geleden in gebruik – tijdens de Eerste Tempelperiode; Onderzoekers van de forensische eenheid van de politie werkten samen om het mysterie op te lossen, maar tot nu toe zonder resultaat;


Foto: Eliyahu Yanai, City of David


Volgens onderzoekers van de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv "werden de kanalen waarschijnlijk gebruikt om een ​​bepaald soort product te weken. Hun centrale ligging geeft aan dat het product verbonden was met de paleis- of tempeleconomie"; De bevindingen van de opgraving zullen voor het publiek toegankelijk zijn tijdens de 24e conferentie City of David Studies of Ancient Jerusalem die volgende week wordt gehouden.


Wat was dit obscure product dat belangrijk was voor de economie van de stad, de tempel of het paleis in de tijd van de oude Judese koningen? Unieke en grootschalige productie-installaties die uit de rotsen zijn uitgehouwen en dateren uit de 9e eeuw voor Christus, werden opgegraven tijdens opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority en de Universiteit van Tel Aviv in het City of David National Park, gefinancierd door de Elad Foundation. Het doel van de installatie is nog steeds onduidelijk, maar hun uniekheid en locatie nabij de Tempel en het Paleis suggereren dat hun producten geïntegreerd waren in de economie van deze vooraanstaande instellingen.


Foto: Eliyahu Yanai, City of David


Bij de opgraving tot nu toe zijn twee installaties blootgelegd die ongeveer 10 meter uit elkaar liggen en die mogelijk één grote installatie hebben gevormd. Dergelijke structuren zijn nergens anders in Israël gevonden, vandaar hun uniekheid. De graafmachines vonden de eerste installatie aan het noordoostelijke uiteinde van de uitgraving van de Givati-parkeerplaats, die een reeks van ten minste negen kanalen omvat die zijn geëgaliseerd.


Bovenop de rotsklif die de installatie in het zuiden omsluit, bevinden zich zeven afvoerbuizen, die vloeistof van de top van de klif, die dienst deed als activiteitengebied, naar de kanaalinstallatie transporteerden.


Foto: Eliyahu Yanai, City of David


Dr. Yiftah Shalev, een senior onderzoeker bij de Israel Antiquities Authority, zei: “We keken naar de installatie en realiseerden ons dat we op iets unieks waren gestuit, maar aangezien we nog nooit zo’n structuur in Israël hadden gezien, wisten we het niet. hoe we het moesten interpreteren. Zelfs de datering was onduidelijk. We hebben een aantal experts naar de locatie gebracht om te zien of er resten in de grond of het gesteente zaten die niet zichtbaar zijn met het blote oog, en om ons te helpen begrijpen wat er stroomde of stond in de kanalen. We wilden controleren of er organische resten of sporen van bloed waren, dus hebben we zelfs de hulp ingeroepen van de forensische politie-eenheid en haar onderzoekscollega's over de hele wereld, maar tot nu toe – zonder resultaat.'


"Het mysterie werd alleen maar groter toen we de tweede installatie in het zuiden vonden", zegt prof. Yuval Gadot van de afdeling Archeologie en Oude Beschavingen uit het Nabije Oosten van de Universiteit van Tel Aviv. “Deze installatie bestaat uit minimaal vijf kanalen die vloeistoffen transporteren.


Foto: Arik Marmor, productiehuis Damka Jeruzalem


“Ondanks enkele verschillen in de manier waarop de kanalen werden uitgehouwen en ontworpen, is het duidelijk dat de tweede installatie sterk lijkt op de eerste”, voegt Gadot toe. “Deze keer zijn we er ook in geslaagd te dateren wanneer de faciliteit buiten gebruik viel – op het einde van de 9e eeuw vGT, tijdens de dagen van de bijbelse koningen van Juda: Joas en Amazia. We gaan ervan uit dat de twee installaties, die zoals gezegd mogelijk samen zijn gebruikt, enkele decennia eerder zijn gebouwd."


Volgens Prof. Gadot: “Dit is een tijdperk waarin we weten dat Jeruzalem een ​​gebied besloeg dat de Stad van David en de Tempelberg omvatte, die diende als het hart van Jeruzalem. De centrale ligging van de kanalen nabij de meest prominente gebieden van de stad geeft aan dat het product dat ermee werd gemaakt, verband hield met de economie van de tempel of het paleis. Men moet opmerken dat rituele activiteiten het brengen van landbouwproducten van dieren en planten naar de tempel omvatten; Vaak brachten tempelbezoekers producten mee die de heiligheid van de plaats uitstraalden."


Foto: Kobi Harathi, City of David


"Aangezien de kanalen niet naar een groot afvoerbekken leiden en de richting van hun stroming varieert, is het mogelijk dat de kanalen, althans in de noordelijke installatie, werden gebruikt om producten te laten weken – en niet om vloeistoffen af ​​te voeren", voegt dr. Shalev. "Voor de productie van linnen moet het vlas bijvoorbeeld lange tijd worden geweekt om het zacht te maken. Een andere mogelijkheid is dat de kanalen dadels bevatten die buiten waren gelaten om door de zon te worden verwarmd om silan (dadelhoning) te produceren, zoals soortgelijke gevormde dadels. installaties ontdekt in afgelegen plaatsen zoals Oman, Bahrein en Iran." Dr. Shalev merkt op dat “we in de nabije toekomst aanvullende bodemmonsters zullen nemen van de installaties, en – opnieuw – zullen proberen componenten te identificeren die ons kunnen helpen het mysterie op te lossen: wat was het product dat belangrijk was voor de economie van de stad,Volgens Eli Escusido, directeur van de Antiquities Authority, “zijn de oude kanaalinstallaties die we voor ons hebben fascinerend en prikkelen ze de verbeelding. De opgravingen in de Stad van David, die enorme gebieden bestrijken vergeleken met het dichtbevolkte Jeruzalem, onthullen ons meer en meer fascinerende details uit de tijd van de Judaïtische koningen, waarvan er relatief weinig vondsten zijn in de Oude Stad als gevolg van moderne ongeregeldheden. Van tijd tot tijd komen we verrassende, enigmatische vondsten tegen die ons uitdagen en de belangstelling voor onderzoek wekken. Door samen te werken met andere instellingen kunnen we deze mysteries ontrafelen en onze kennis van samenlevingen uit het verleden vergroten; ik feliciteer alle instellingen met deze succesvolle samenwerking".


Volgende week kunnen bezoekers, als onderdeel van de 24e Stad van David Studies van het oude Jeruzalem, die wordt gehouden in het Stad van David Nationaal Park, de opgravingslocatie komen bekijken en genieten van de mysterieuze faciliteiten.

101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page