israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kans op nieuwe regering van Lapid-Bennett toegenomen


Yamina leider Naftali Bennett. Screenshot YouTube


De kans dat Israël deze week een nieuwe regering krijgt en ern een einde komt aan het Netanyahu tijdperk is aan zienlijk toegenomen nu Yamina leider Naftali Bennett met Yair Lapid, de leider van de oppositie partij Yesh Atid, een akkoord heeft gesloten waarbij Bennett de eerste twee jaar als premier zal functioneren in een roulatie overeenkomst met Lapid.


Vandaag, zondag, zal Bennett zijn mede Knesset leden ontmoeten vóór zijn verwachte aankondiging dat hij de vorming van een regering zal steunen die premier Benjamin Netanyahu uit de macht zou verwijderen.


Zaterdag zeiden berichten dat Bennett klaar is om zijn steun uit te spreken voor een coalitie van het zogenaamde "veranderingsblok", waardoor hij premier zou worden in een roulatieovereenkomst met Yesh Atid-leider Yair Lapid.


Volgens Channel 12-nieuws is nr. 2 op de Yamina lijst, Ayelet Shaked, die de afgelopen dagen werd gezien als een belangrijke steunpilaar bij het toetreden tot het zogenaamde "veranderingsblok", met Bennett overeengekomen om zich aan te sluiten bij een regering onder leiding van Bennett en Lapid.


De regering zou dan bestaan uit de rechtse partijen Yamina, Yisrael Beytenu, New Hope, centrum partijen Yesh Atid, Blue and White en linkse partijen Labor, Meretz, waarbij vanuit de Knesset de Islamistische Arabische Ra'am-partij de coalitie zal steunen, waardoor het op een krappe meerderheid komt van 61 Knesset zetels.


Zoals Lapid en Bennett zeiden :"deze eenheidsregering moet Israël uit twee jaar van politieke chaos halen, het voortouw nemen in het herstel van het land van het coronavirus en maatschappelijke kloven in een diep verdeelde natie moet genezen".


Volgens de deal zou Bennett de eerste twee jaar van de regering als premier dienen, waarbij Lapid minister van Buitenlandse Zaken wordt en twee jaar zullen zij van baan wisselen.


Net voor het ingaan van de Shabbat, vrijdag, verscheen er een video met daarin een radeloze Netanyahu die Bennett op riep "zich niet bij een linkse regering aan te sluiten die het land, de IDF en iedereen in chaos zou storten en niet kan winnen van Hamas".



Ook beweerde Netanyahu dat Bennett een "deal met mij heeft gesloten", iets wat Bennett in alle toonaarden ontkende.


Ondertussen zijn er op social media foto's verschenen die doen denken aan de periode van voor de moord op premier Rabin en waarvan sindsdien werd beweerd dat Netanyahu en de Likud p-arti9j daar achter zaqten.


Net als indertijd met Rabin wordt ook Bennett nu afgebeeld met een Arabische hoofdtooi met het onderschrift "De leugenaar".


Inmiddels heeft Bennett en zwaardere beveiliging gekregen en wordt er onderzoek gedaan waar deze social media post vandaan komt.
















141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws