top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kenneth Gotlib vertelt: de moed om 'er voor uit te komen' lukte in Tel Aviv


Kenneth Gotlib op het strand in Tel Aviv. Foto door Tomer Rahmani via ISRAEL21C


In de zomer van 2018 ging ik vanuit mijn huis in Londen op vakantie naar de stad Tel Aviv. Zes maanden later, op 29-jarige leeftijd, stopte ik mijn leven in een paar dozen, kocht een enkeltje en verhuisde naar Israël, zo begint Kenneth Gotlib zijn verhaal in ISRAEL21C dat wij hieronder, vertaald, integraal afdrukken.


Het was de meest logische beslissing die ik kon nemen.


Het maken van een huis in Tel Aviv heeft me de zekerheid en moed gegeven om eindelijk als homo naar mijn familie en vrienden te komen, zonder me te schamen of anders te voelen, waar ik eeuwig dankbaar voor zal zijn.


Ik bracht mijn kinder- en tienerjaren door in Antwerpen, België als homoseksuele man in de kast. In 2011 kreeg ik een baan aangeboden bij het modehuis van Stella McCartney en verhuisde ik naar Londen. Het was een eye-opening ervaring, maar ik vond de gay lifestyle daar extreem en over de top, vooral in de mode-industrie. Ik paste gewoon niet.


In Tel Aviv voelde het echter voor het eerst alsof homo zijn normaal was, dat je jezelf kon zijn en trouw kon zijn aan je religie en waarden, en dat er een optie was voor een wit houten hek voor mij, waar de twee hoofdpersonen mannen zijn.


Homomannen en -vrouwen lopen hand in hand op straat, homocultuur is normatief en wordt zelfs op billboards geadverteerd. In Israël kan ik homo zijn, maar ik kan nog steeds mezelf zijn, en ik kan eindelijk mijn beste leven leiden als mijn ware zelf.

Kenneth Gotlib, tweede van links, en vrienden op een Poerimfeest in Tel Aviv. Foto met dank aan Kenneth Gotlib via ISRAEL21C


In de twee jaar dat ik in Tel Aviv woon, heb ik zoveel groei en verandering gezien en geleerd binnen de LGBTQ+-gemeenschap en de manier waarop deze is geïntegreerd wat zelfs gunstig is voor de samenleving hier.


De stad is een toevluchtsoord voor allerlei leden van de LGBTQ+-gemeenschap, ongeacht hun geloof, religie of afkomst, feestend of thuisblijvend, single of vrijgezel. Iedereen heeft een overvloed aan mogelijkheden.

Kenneth Gotlib geniet van een glas wijn in Tel Aviv. Foto met dank aan Kenneth Gotlib via ISRAEL21C


In Israël kan ik eindelijk bloed doneren als homoseksuele man, kan ik mezelf en mijn toekomstige partner als koppel inschrijven bij de gemeente en kan ik zelfs een draagmoederschap overwegen om ooit het gezin te stichten waar ik altijd van heb gedroomd.


Dit zijn allemaal opties die ik noch in Antwerpen noch in Londen als levensvatbaar heb gezien. Misschien bestaan ​​ze wel, maar ik heb nooit het gevoel gekregen dat een van de steden me een veilige ruimte bood om ze zelfs als homoseksuele man, vaak gezien als een buitenstaander, te verkennen.

Kenneth Gotlib loopt na sluitingstijd door een open markt in Tel Aviv. Foto met dank aan Kenneth Gotlib via ISRAEL21C


In Tel Aviv voel ik me een integraal en zelfs belangrijk onderdeel van de samenleving. In veel opzichten zou je kunnen stellen dat ik mijn toekomstige leven aan Tel Aviv te danken heb en het is zonder twijfel kleurrijk.


Op 10 juni viert Tel Aviv de Gay Pride Parade. Ik woonde mijn allereerste Pride Parade bij in 2021, toen de Covid-beperkingen werden opgeheven en de stad het eindelijk weer kon vieren.


Tel Aviv Pride. Screenshot YouTube


Ik ontdekte een wereld van wonderen, waar mensen uit alle lagen van de bevolking zich vermengen om een ​​explosieve regenboog te creëren. Het vieren van trots hier in Tel Aviv, de stad die me trots heeft gemaakt op wie ik ben, is echt een zegen en een van de beste gevoelens die ik ooit heb meegemaakt.


Pride Week symboliseert hoe ver de Israëlische samenleving is gekomen in het accepteren van de LGBTQ+-gemeenschap, meer dan op andere plaatsen in de wereld.


De parade is een van de belangrijkste evenementen van de stad en toont de werkelijk accepterende, open en uitnodigende cultuur van Tel Aviv's grootste troef: de inwoners.


Ik ken geen andere stad waar men zich zo open en toch zo geaccepteerd kan voelen door de omgeving, en dat is precies wat Tel Aviv wil zijn. Dat zijn in feite de bouwstenen van haar samenleving.


Tegenwoordig werk ik voor de stad Tel Aviv en het geeft me zoveel vreugde om eindelijk iets terug te kunnen doen voor de stad die me zoveel heeft gegeven.


Kenneth Gotlib is het hoofd van de internationale pers voor de gemeente Tel Aviv-Yafo.

81 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page