top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kerst in het Beloofde Land


Kerstmis in Nazareth. Screenshot YouTube


De kerstactiviteiten in Israël vinden voornamelijk plaats in Jeruzalem, Haifa en Nazareth. Straten in deze steden zijn gevuld met kerstversieringen, kerstbomen en verlichtingen en er zijn genoeg culturele en gezinsactiviteiten voor zowel toeristen als de lokale bevolking.


Jeruzalem


Foto via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Vanaf 15 tot en met 25 december wordt er een feestelijke kerstmarkt gehouden in de christelijke wijk van de Oude Stad van Jeruzalem. De wijk wordt verlicht en versierd voor het seizoen en bezoekers kunnen o.a. genieten van de kraampjes, concerten, rondleidingen en live-optredens. Er worden drie concerten gehouden in de christelijke wijk: in de kerk van het Latijns Patriarchaat, in de kerk van San Salvador bij de nieuwe poort en in de concertzaal van de Custodia Terra Santa. De concerten vinden plaats op 15/12; 22/12; 25/12, met voorafgaande registratie en betaling op de website van iTraveljerusalem.

Daarnaast is er in Jeruzalem een tentoonstelling te zien van grote sneeuwballen in de steegjes van de Christelijke wijk, die naar het Huis van de Kerstman leiden. Deze unieke woning in Jeruzalem, dat jaarlijks door duizenden toeristen wordt bezocht, is het 700 jaar oude huis van de enige officiële, erkende kerstman van het Heilige Land, Issa Kassissieh. Kassissieh (een professionele basketbalspeler), die liefkozend de Kerstman van Jeruzalem wordt genoemd, stelt zijn versierd huis elke dag gratis open van 17.00 tot 20.00 uur, behalve op zondag. Er is een ook een kerstbazaar.

Vanaf 14:00 uur op kerstavond (24 december) tot 02:00 uur op eerste kerstdag zal het ministerie voor Toerisme gratis pendelvervoer aanbieden om pelgrims die tussen Jeruzalem en Bethlehem reizen te helpen. De bussen vertrekken vanaf de bushalte bij de Carta parkeerplaats in Jeruzalem (tegenover de Jaffapoort en vlakbij de Mamilla Boulevard) en rijden via Rachel's Crossing naar de Geboortekerk in Bethlehem - en dan weer terug. Vind hier het kerstprogramma in de kerken.


Haifa


Foto via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Festival of Festivals in Haifa viert de drie monotheïstische godsdiensten in Israël, jodendom, christendom en islam, en de drie religieuze vieringen die vaak samenvallen in december, namelijk Chanoeka, Kerstmis en Ramadan. De festival vindt plaats in de wijken Beit Hagafen, Wadi Nisnas en de Duitse kolonie aan de voet van de Baha'i'-tuinen. De activiteiten tijdens dit festival zijn o.a. een antiekbeurs, muziek gespeeld door artiesten van alle etniciteiten, een kunst- en handwerkbeurs en rondleidingen. In de kerken en zalen van Haifa vinden liturgische muziekconcerten plaats met christelijke liturgische muziek in combinatie met muziek die het Arabische en Israëlische erfgoed weerspiegelt.


Nazareth


Foto via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Nazareth, de geboorteplaats en het ouderlijk huis van Jezus, is gehuld in kerstsfeer, festiviteiten en lichtjes. De jaarlijkse kerstmarkt duurt dit jaar twee volle maanden (15 november - 15 januari), met kraampjes, eten en drinken en verlichtingen naast een enorme, verlichte kerstboom bij de Mariabron. De stad organiseert ook een kleurrijke kerstparade op kerstavond, compleet met vuurwerk en deelname van plaatselijke jeugdgroepen. Een tweede kerstoptocht, eveneens met vuurwerk, vindt plaats op 6 januari voor de orthodoxe gemeenschap in de stad. In de vele kerken en zalen worden veel concerten gegeven en tijdens het jaarlijkse liturgische festival worden zes concerten gegeven in drie kerken met meer dan honderd internationale musici.


Statistieken Ongeveer de helft van alle toeristen in Israël is christelijk. Naar schatting kwamen er 1,2 miljoen christelijke toeristen aan in Israël tussen januari - november 2022. 20% van alle toeristen definieert zichzelf als pelgrim (480.000 pelgrims januari-november 2022). De verwachting dit jaar is dat het aantal pelgrims dat Israël bezoekt tijdens de kerstperiode zal toenemen van 20% tot 40%, met ongeveer 120.000 pelgrims die de kerstweek bezoeken.

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page