top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kikkererwten kunnen het geheim zijn van romige, zuivelvrije barista drankjes


Zuivelmelk op basis van kikkererwten voor koffiedranken. Foto met dank aan ChickP


ChickP , een alternatieve eiwit-food-tech startup in Rehovot, Israël, heeft een geavanceerd prototype ontwikkeld van een op kikkererwten gebaseerde melk analoog.


De zuivelvrije creamer is gemaakt van eiwitisolaten die zijn aangepast voor trendy koffiedranken in barista stijl.


Het bedrijf ontwikkelde eerder een ei vanger voor veganistische mayonaise, ook op basis van gewone kikkererwten - een rijke bron van hoogwaardige eiwitten.


ChickP, opgericht in 2016 door een kindergastro-enteroloog, gebruikt een technologie voor het produceren van kikkererwteneiwit die is ontwikkeld en gepatenteerd aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.


Het nauwkeurig nabootsen van smaak, textuur en voedingswaarden in koemelkanalogen met plantaardige alternatieven is niet eenvoudig. Veel plantaardige eiwitten hebben een bittere of slechte smaak, een laag eiwitgehalte en een korrelige of kalkachtige textuur. Het toevoegen van smaakmaskerende middelen zoals suiker of smaakversterkers is een afknapper voor consumenten.


"Plantaardige barista drankjes stellen nieuwe uitdagingen", legt Liat Lachish Levy, CEO van ChickP, aan ISRAEL21C uit.


“Consumenten willen een holistische, beter voor je, maar toch volle smaakervaring. Onze technologen hebben optimaal gebruik gemaakt van ons nieuwe ultramoderne applicatielab om organoleptische en technische uitdagingen te overwinnen bij het creëren van romige, zuivelvrije 'melk' voor de perfecte cappuccino."


ChickP's nondairy creamer-prototype heeft een witte kleur, een neutrale smaak, een gladde textuur en uitstekende schuimeigenschappen. Het model plantaardige barista-melk bevat 3% eiwit, terwijl bestaande barista producten van plantaardige oorsprong doorgaans minder dan 1% eiwit bevatten.


Volgens The Good Food Institute vertegenwoordigt zuivelvrije melk 35% van de groei van de verkoop van plantaardige voeding op de Amerikaanse markt, met een jaarlijkse omzet van $ 2,5 miljard. De omzet van plantaardige melk in dollars groeide het afgelopen jaar met 20% en de afgelopen twee jaar met 27%.


"We ontwikkelen momenteel meer dan 20 plantaardige toepassingen met toonaangevende voedings- en drankenbedrijven met ons pure ChickP-eiwit", zegt Lachish Levy. “93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page