top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kinderen vinden het moeilijker dan volwassenen om gezichten achter maskers te herkennen


Screenshot YouTube


Kinderen hebben moeite met het herkennen van gezichten die gedeeltelijk bedekt zijn met maskers. Dit kan mogelijk van invloed zijn op sociale interacties met leeftijdsgenoten en opvoeders, evenals op het vermogen om belangrijke relaties aan te gaan, volgens een nieuwe studie van York University en Ben-Gurion University of the Negev.

Uit eerder onderzoek bleek dat het dragen van een masker bij volwassenen de gezichtsherkenning belemmerde. Deze nieuwe studie door onderzoekers van York University en Ben-Gurion University keek naar 72 kinderen in de leeftijd van zes tot 14 jaar om te zien of hun ervaring was zoals die van volwassenen. Gezichten werden gepresenteerd met of zonder maskers, zowel rechtop als omgekeerd.

“Gezichten behoren tot de belangrijkste visuele prikkels. We gebruiken gezichtsinformatie om verschillende kenmerken van een persoon te bepalen, waaronder hun geslacht, leeftijd, stemming en intenties. We gebruiken deze informatie om door sociale interacties te navigeren', zegt Erez Freud, universitair hoofddocent van de Universiteit van York, van de faculteit Gezondheid, de senior auteur van het onderzoek.

Het onderzoek toont aan dat het gezichtsvermogen van kinderen niet alleen ernstig wordt aangetast wanneer mensen worden gemaskeerd, maar dat hun niveau van beperking groter is dan dat van volwassenen. Kinderen hebben een beperking van 20 procent voor het herkennen van gemaskerde gezichten, vergeleken met ongeveer 15 procent voor volwassenen.

Uit het onderzoek bleek ook dat kinderen gezichten anders verwerken wanneer het gezicht waarnaar ze kijken gemaskeerd is, in vergelijking met een gezicht dat dat niet is. Hun vermogen om gezichten holistisch te verwerken, wat nodig is voor gezichtsperceptie, werd verstoord en werd meer analytisch.

Doorgaans verwerken mensen het gezicht als geheel in plaats van door zijn individuele kenmerken.


"Makers belemmeren niet alleen het vermogen van kinderen om gezichten te herkennen, maar ze verstoren ook de typische, holistische manier waarop gezichten worden verwerkt", zegt Freud.


De onderzoekers gebruikten de kinderversie van de Cambridge Face Memory Test - de meest gevalideerde maatstaf voor gezichtsperceptie bij mensen - om het vermogen van schoolgaande kinderen te testen om gezichten met en zonder maskers te herkennen, zowel rechtop als omgekeerd.

"Als de holistische verwerking wordt belemmerd en de herkenning wordt belemmerd, bestaat de mogelijkheid dat dit het vermogen van kinderen om door sociale interacties met hun leeftijdsgenoten en leraren te navigeren zou kunnen aantasten, en dit zou kunnen leiden tot problemen die belangrijke relaties vormen", zegt Freud. "Gezien het belang van gezichten voor sociale interacties, is dit iets waar we aandacht aan moeten besteden."

Nu kinderen weer naar school gaan met maskermandaten, zou toekomstig onderzoek de sociale en psychologische gevolgen van het dragen van maskers voor de educatieve prestaties van kinderen moeten onderzoeken, zegt hij.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive Research: Principles & Implications, en werd geleid door Freud en student psychologie Andreja Stajduhar, in samenwerking met professor Shayna Rosenbaum – allemaal van de afdeling Psychologie van de York University en het Center for Vision Research. Mede-auteurs waren de professoren Tzvi Ganel en Galia Avidan van de afdeling Psychologie van de Ben-Gurion University. De studie werd gefinancierd door de Natural Science and Engineering Research Council van Canada en VISTA (Vision Science to Applications).
32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page