top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

KKL-JNF/Bnei Brit houden wereldwijd de ceremonie ter nagedachtenis aan Joden die Joden hebben gered


Rachel (Didi) Harel


Rachel (Didi) Harel (Hertz)-Roos (1923-1989) dook in augustus 1942 onder bij de familie van haar verloofde. In maart 1943 ontving ze valse identiteitsdocumenten en deed zich voor als niet-Joods en sloot zich aan bij de Nederlandse ondergrondse.


Harel diende als koerier voor Bill Wildeboer, commandant van de Ondergrondse Verzetsgroep rond Ede, en onderhield het contact tussen de commandanten en de activisten van de ondergrondse die zich vooral bezighielden met het beveiligen van schuilplaatsen voor Joden en niet-Joden die weigerden een loyaliteitsverklaring aan de Duitsers af te leggen. Ondanks de gevaren reed ze op haar fiets van dorp naar dorp en deed zich voor als een boer. Ze nam ook deel aan andere geweldloze verzetsactiviteiten met de bedoeling Duitse dictaten te dwarsbomen.


Na de slag om Arnhem op 17 september 1944 diende Rachel als koerier voor de overbrenging van geallieerde soldaten over de Rijn. Ze werd gearresteerd. 17 november 1944 door de Duitsers nadat een van de leden van de verzetsgroep, die was gearresteerd en gemarteld, informatie over haar had onthuld. Tijdens haar gevangenneming wist ze de brieven van de commandant van de ondergrondse verzetsgroep te vernietigen was aan het dragen. Ze werd in haar been geschoten tijdens een ontsnappingspoging en werd zwaar gemarteld, maar verraadde haar vrienden niet.


Begin april 1945 ontsnapte Rachel tijdens een gedwongen mars van de terugtrekkende nazi's uit het doorgangskamp Westerbork , waar ze werd geïnterneerd. als politieke gevangene – Duitsland in. Ze ontving onderscheidingen van de Amerikaanse, Britse en Nederlandse regeringen

135 weergaven2 opmerkingen

2 則留言


R Thomasson
R Thomasson
2023年4月16日

Zou dat geen geweldig idee zijn dat KKL-JNF/Bnei Brit zouden wereldwijd een ceremonie houden ter nagedachtenis van alle NIET JODEN die Joodse levens hadden gered? Deze regels worden geschreven door een persoon DIE EIGENLIJK GEEN RECHT HEEFT TE BESTAAN (sommige vinden het misschien jammer dat hij of zij toch bestaat. Maar dat ter zijde). Goede mensen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog als engelen uit de hemel op het pad van een Joods meisje die haar leven hadden gered. Het meisje heeft de oorlog overleefd, ging naar Israël en stichtte een gezin. Haar kinderen, klein kinderen en achterkleinkinderen zijn er dankbaar voor http://www.pleijsier.publius.biz/genealogy/showmedia.php?mediaID=844 en https://www.openarch.nl/frl:e5572246-2e72-d6ac-8f5e-02fac5f04d5f/nl

按讚
Joop Soesan
Joop Soesan
2023年4月16日
回覆

Die worden geëerd met de Yad Vashem medaille en oorkonde

按讚
bottom of page