top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

KKL-JNF wordt vandaag 122 en markeert meer dan 100 jaar groene joodse activiteit


Foto via KKL-JNF


Vandaag 122 jaar geleden, op Tevet 19, werd Keren Kayemeth LeIsrael – Joods Nationaal Fonds (KKL-JNF) opgericht.

De toonaangevende groene organisatie van Israël werd opgericht in 1901 tijdens het Vijfde Zionistische Congres dat bijeenkwam in Bazel, Zwitserland. Met de oprichting van de staat Israël werd de datum Tevet 19, volgens de Joodse kalender, een nationale feestdag, evenals een mijlpaal in de geschiedenis van het zionisme.


KKL-JNF werkt al meer dan 120 jaar aan de realisatie van de zionistische visie, samen met toonaangevende milieu- en onderwijskwesties op diverse gebieden.

Sinds het begin van de zionistische geschiedenis heeft KKL-JNF Joodse mensen over de hele wereld verbonden met het land Israël, samen met een diepe, ware verbinding met de natuur. De organisatie houdt zich onder andere bezig met bebossing en milieu, Israëlische jongeren, onderwijs en zionistische waarden, behandeling van waterreservoirs, bosherstel en meer. Door de jaren heen heeft KKL-JNF het welzijn van de Israëlische burgers en bezoekers bevorderd in de kleuren groen, blauw en bruin.

Gedurende zijn hele bestaan ​​heeft KKL-JNF de oprichting van de staat Israël begeleid, vanaf de dagen van de onafhankelijkheidsverklaring in 1948, tot en met de ontwikkeling ervan, door fysieke en morele wegen te creëren en hen tegelijkertijd te verbinden met het Joodse volk en de burgers van Israël - tot op de dag van vandaag.

Foto via KKL-JNF


Naast diverse activiteiten in Israëlische bossen, is KKL-JNF ook actief op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en onderhoudt het buitengewone relaties met verschillende landen in de wereld om samen de klimaatcrisis te bestrijden, geavanceerde landbouw en woestijntoerisme te ontwikkelen.

Onder de iconen die KKL-JNF sinds de allereerste dagen leiden, kun je de Blue Box vinden die een symbool was en nog steeds is van broederschap, collectiviteit en een sterk verlangen om het land Israël te ontwikkelen, en later in de geschiedenis de staat Israël.

Yifat Ovadia-Luski, voorzitter van KKL-JNF: "De dag waarop KKL-JNF werd geboren, is een feestdag voor de staat Israël. Het besluit om KKL-JNF op te richten tijdens het World Zionist Congress in Basel heeft historische betekenis voor de zionistische beweging. KKL-JNF vormde de basis en de conceptuele en organisatorische infrastructuur waarop ons nationale huis werd gebouwd. Het fonds bereidde de basis voor de verwezenlijking van Herzl's droom van een Joodse staat, en speelt een centrale rol bij het vormgeven van het bestaan ​​van de staat van Israël, zelfs vandaag nog. We zullen doorgaan met het vervullen van de visie van de zionistische beweging door alijah absorptie, ons land te beschermen en de woestijn tot bloei te laten komen."


56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page