top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Knesset wordt ontbonden, verkiezingen op 1 november 2022


Screenshot YouTube


De Knesset heeft donderdagochtend gestemd om de nieuwe verkiezingen op 1 november te houden. Wanneer deze volgende verkiezingen zijn, zal premier Naftali Bennett niet deelnemen, aangezien hij woensdag aankondigde dat hij niet zal deelnemen aan de volgende verkiezingen.


De Knesset verwierp het voorstel dat was ingediend door de oppositiefracties, volgens welke de verkiezingen op 25 oktober zouden zijn geweest, en daarom blijft de verkiezingsdatum 1 november. 47 parlementsleden steunden aanvankelijk de wijzigingsdatum, terwijl 57 parlementsleden tegen waren.


Labor nam niet deel aan de stemming vanwege het feit dat de Metro-wet niet werd aangenomen.


"De ontbinding van deze Knesset was in zonde geboren en ging door met de zonde van het niet aannemen van de Metro-wet vanwege persoonlijke en onbeduidende politiek", zei Labour-partijleider en minister van Transport, Merav Michaeli.


De vertrekkende premier Naftali Bennett en de aankomende interim-premier Yair Lapid zullen vanmiddag een kleine overdrachtsceremonie houden op het kabinet van de premier, volgens berichten in de Hebreeuwse media.


Lapid zal echter pas vanavond om middernacht officieel interim-premier worden.


Blauw-Wit parlementslid Eitan Ginzburg zei dat zijn partij "de Knesset niet wilde ontbinden. Ik denk dat we het te snel hebben opgegeven. Verkiezingen voor de vijfde keer in vier jaar zijn niet gezond voor het land. Wij in de Knesset hebben iets bijzonders dat in het verleden niet mogelijk leek."


Likud-leider Netanyahu reageerde hierop door opnieuw met onwaarheden te komen en te zeggen: "dit is wat er gebeurt als je een nep-rechtse partij en extreem-linkse partijen door elkaar mengt, vermengd met de Gezamenlijke Lijst - dat is wat je krijgt.


"Dat is precies waar de komende verkiezingen over gaan. Zal er hier weer een mislukte Lapid regering zijn, afhankelijk van de Moslimbroederschap en aanhangers van terrorisme, of een brede en sterke nationale regering onder leiding van ons die trots, macht en hoop zal teruggeven naar Israël?"


Verder kwam de voormalig premier met de bewering dat " Lapid alleen een regering kan vormen met de Moslimbroederschap en de Gezamenlijke Arabische Lijst ."


Netanyahu had nog meer kritiek en noemde Lapid de 'meest mislukte minister van Financiën in de geschiedenis van het land', en zei dat 'we daarentegen wel weten hoe we de inflatie kunnen verlagen'.


Vreemd deze uitspraak want tijdens zijn premierschap liep de inflatie alleen maar op.
43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page