top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kolonisten staken Palestijnse huizen en auto's in brand; 1 Palestijn omgekomen


Screenshot N12 News


Na de moord op maandag op twee broers in de buurt van het Palestijnse dorp Hawara op de Westbank, zijn honderden kolonisten naar het dorp gegaan en hebben daar huizen en auto's in brand gestoken. Ook zijn verschillende Palestijnen gewond geraakt en is er minstens één dode gevallen.


Honderden kolonisten zijn maandagavond en de afgelopen nacht naar het dorp Hawara gegaan en hebben tientallen winkels, huizen en voertuigen in brand gestoken. Vanmorgen (maandag) berichtten de Palestijnse media dat er 's nachts operaties werden uitgevoerd om hoofdwegen in het dorpsgebied af te sluiten en dat er zelfs een operatie was om de orde in het gebied te handhaven waarbij 6 verdachten werden gearresteerd.

De brutale aanval en de rellen die daarop volgden, lokten overal ter wereld reacties uit. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, twitterde vanmorgen vroeg: "We veroordelen het geweld van vandaag op de Westelijke Jordaanoever, inclusief de terroristische aanslag waarbij twee Israëli's en een kolonist omkwamen, die de dood veroorzaakte van een Palestijn, de verwondingen van meer dan 100 anderen en de vernietiging van veel eigendommen."

Palestijnse mediaberichten publiceerden beelden van brandende huizen en auto's die in brand waren gestoken door de kolonisten die tekeer gingen na de moord op Hallel en Yagel Yaniv in wat volgens het Israëlische leger een Palestijnse terreuraanslag was in de stad eerder op de dag. Er werd nog steeds op de terrorist van die aanval gejaagd.


Volgens Palestijnse media zijn zo'n 30 huizen en auto's in brand gestoken. Foto's en video's op sociale media toonden grote vuren die door de stad Hawara - een stad net ten zuiden van Nablus - brandden en de lucht verlichtten.

De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat haar medici 390 mensen behandelden die gewond waren geraakt tijdens de botsingen met kolonisten, en dat drie ambulances werden aangevallen.


Eerder zondag, kort na de dodelijke schietpartij, werden volgens de Yesh Din rechtengroep ten minste drie huizen in de stad in brand gestoken door kolonisten en werd een Palestijnse man neergestoken.


Het plaatsvervangend hoofd van de regionale raad van Samaria, Davidi Ben Zion, riep op om Hawara, een stad met zo'n 7.000 inwoners op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, als reactie op de aanval "uit te roeien".


“Hier in Hawara is het bloed van onze kinderen op de weg vergoten... Hawara moet vandaag worden weggevaagd. Genoeg gepraat over het bouwen en versterken van de nederzettingen. De afschrikking die verloren was gegaan, moet nu terugkeren, er is geen ruimte voor genade', zei hij in een bericht op Twitter.


De tweet van Ben Zion viel in de smaak bij minister van Defensie Bezalel Smotrich, maar die later opriep het recht niet in eigen hand te nemen.

Een hoge politieke functionaris uitte gisteravond zijn bezorgdheid over de voortzetting van de escalatie en beweerde dat "we ons in een moeilijke opeenvolging van gebeurtenissen bevinden. Alle maatregelen worden genomen om de situatie met alle middelen te kalmeren met mogelijk de strijdkrachten ter plaatse en om alle inwoners van Judea en Samaria, Joden en Arabieren te beschermen. Deze gebeurtenis kan leiden tot een escalatie. Het is moeilijk om in een intifada te veranderen en we zullen ons in een tsunami van terreur bevinden, de komende uren zijn cruciaal."

Premier Binyamin Netanyahu sprak gisteren zijn verdriet uit over de moorddadige aanslag, maar riep de herrieschoppers op om het recht niet in eigen hand te nemen. "De IDF en de veiligheidstroepen achtervolgen momenteel de moordenaar. We zullen hem vinden, we zullen hem gevangen nemen en we zullen met hem in het reine komen", zei de premier. "Ik vraag u om de IDF en de veiligheidstroepen hun werk te laten doen. Ik herinner u eraan dat ze de afgelopen weken hebben tientallen terroristen uitgeschakeld en tientallen aanslagen voorkomen."


Aan het einde van een situatiebeoordeling besloot de IDF om de sector Judea en Samaria te versterken met twee extra bataljons.
195 weergaven2 opmerkingen

2 comentários


R Thomasson
R Thomasson
27 de fev. de 2023

Ik heb hier een Israëlische krant van 29 maart 2022, waarin worden 10 aanslagen, 11 vermoorden, en tientallen gewonde Israëliërs vermeld https://www.ynet.co.il/news/article/sykvrte79 . Volgens Wikipedia zijn er in Israël in 2022, 1933 terroristische aanslagen gepleegd, 460 verijdeld, 33 Israëliërs zijn in terroristische aanslagen vermoord en 192 gewond. https://www.theguardian.com/world/2023/feb/24/israel-was-hit-by-5000-palestinian-terror-attacks-in-2022-it-has-to-defend-itself Ook het stadje Hawara was meermalen betrokken bij terreuraanslagen tegen Israëliërs. De Scheveningers gebruiken vaak de slagzin: BOTER BIJ DE VIS. Dat betekent: voor wat, hoort wat! Dat is precies wat er gisteren was gebeurd. Men gaat er altijd van uit, dat Israëliërs zijn slachtoffers van Palestijnse terreuraanslagen. Dat is normaal- en bijna vanzelfsprekend. Op het moment dat Israëliërs laten zien dat zij geen boksbal wensen te zijn, dan komt een…

Curtir
Joop Soesan
Joop Soesan
27 de fev. de 2023
Respondendo a

Ik begrijp wat je bedoelt, maar je neemt niet het recht in eigen hand. Er zijn al genoeg problemen in het land

Curtir
bottom of page