top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Krachttraining met hoge intensiteit is goed voor je hersenen


Afbeelding door drobotdean op Freepik


Volgens onderzoekers van de Israëlische Ariel University kan een intensieve intervaltraining met intervalweerstand een groter effect hebben op de cognitieve functie en neurogenese - de vorming van zenuwcellen - dan continue training met een lagere intensiteit.


In een paper gepubliceerd in de Israeli Medical Association Journal keken de onderzoekers naar de impact van aerobe, anaerobe en weerstandsoefeningen op de plasticiteit van de hersenen en de cognitieve functie.


Van elk type oefening is aangetoond dat het positieve effecten heeft, maar via verschillende specifieke mechanismen.


"Het effect van aërobe en anaërobe oefening lijkt voornamelijk te worden gemedieerd door veranderingen in de expressie van de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF), lactaat, vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF) en verschillende aanvullende eiwitten in de hersenen", schrijven ze.


"Echter, weerstandsoefening lijkt de plasticiteit van de hersenen te beïnvloeden door myokines zoals irisine, insulinegroeifactor-1 (IGF1) en BDNF die worden uitgescheiden door skeletweefsel en neurogenese in de hersenen stimuleren."


Ook variabelen als intensiteit, volume en rustintervallen blijken de neurogenese te beïnvloeden – een proces dat vooral in de zich ontwikkelende hersenen plaatsvindt, maar ook in beperkte mate in de volwassen hersenen.


De onderzoekers merkten op dat recente onderzoeken hebben aangetoond dat intervaltraining met hoge intensiteit een groter voordeel voor de hersenen kan hebben dan continue training met een lagere intensiteit.


"Bovendien zijn de eerste onderzoeken naar het effect van weerstandsoefening op de plasticiteit van de hersenen en de cognitieve functie vrij positief en samen met de voordelen die gepaard gaan met weerstandstraining en de gezondheid van botten en spieren, kunnen deze trainingsmethode ideaal zijn voor de meeste bevolkingsgroepen", zeiden ze tegen ISRAEL21C.


Het team omvatte kracht- en gewichthef coach Tavor Ben-Zeev, een promovendus bij het inspannings fysiologie lab van prof. Jay Hoffman; Prof. Yehuda Sheinfeld, voorzitter van Ariel University en specialist in interne geneeskunde en immunologie; en Hoffman, die het sportwetenschappelijke programma bij Ariel leidt en hoofdcoach is van het Israëlische nationale team in American Football.
101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page