top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Krimp van Bruto Binnenlands Product (BBP) in 1e kwartaal


Foto Wikipedia


Volgens de eerste schatting die door het Centraal Bureau voor de Statistiek is vrijgegeven, kromp het Bruto Binnenlands Product BBP van Israël in het eerste kwartaal van 2022 met 1,6% op jaarbasis.


De wereldwijde opschudding aan het begin van het jaar, toen de centrale banken zich terugtrokken uit hun expansieve monetaire beleid, is doorgedrongen tot de prestaties van de Israëlische economie. Na de scherpe dalingen op de aandelenmarkten die de aandelen van verschillende Israëlische droombedrijven vernietigden, heeft de daling van de export zijn weerslag gehad op de groeicijfers in het eerste kwartaal.


Er is een bijna perfecte correlatie tussen schommelingen in de Nasdaq-index en investeringen in Israël, dus de daling van de index vertaalde zich in een daling van de investeringen in Israëlische technologiebedrijven.


Na een groei op jaarbasis van maar liefst 15,6% in het voorgaande kwartaal, verwachtte niemand een herhaling, maar marktanalisten verwachtten wel een positief cijfer. Maar de Nasdaq aandelenindex, die een aanzienlijke impact heeft op de Israëlische technologie-industrie, daalde met 25% vanaf zijn hoogtepunt.


De invoer van goederen en diensten steeg in het eerste kwartaal met 17,3% op jaarbasis.


In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 groeide het BBP met 9%, waarmee Israël hoog scoort in de OESO-landen, boven Oostenrijk (8,7%), het VK (8,7%), Frankrijk (5,3%) en België (4,6%). In de vergelijking van het eerste kwartaal met het voorgaande kwartaal plaatst de aanvankelijke schatting Israël echter op de derde plaats, aldus het financiële dagblad Globes.


Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking daalde in het eerste kwartaal met 3,2% op jaarbasis. De daling kwam na een uitzonderlijke sprong in het voorgaande kwartaal. De particuliere consumptie daalde met 0,7%, na een stijging van 18,2% in het voorgaande kwartaal.

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page