top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kristalnacht tentoonstelling Yad Vashem


In brand gestoken synagoge. Foto via Yad Vashem


Op 9 - 10 november 1938 werden in Duitsland tijdens de pogroms 91 Joden vermoord, meer dan 1.400 synagogen in heel Duitsland en Oostenrijk in brand gestoken, en Joodse winkels en bedrijven geplunderd en vernietigd. Bovendien werden de Joden gedwongen om "compensatie" te betalen voor de aangerichte schade en werden ongeveer 30.000 Joden gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd.


In Yad Vashem is een tentoonstelling, die ook online is te zien, die de meedogenloze klap toont die de Joden hebben geleden tijdens de Kristallnacht: het fysieke geweld, de materiële schade, de ontheiliging en vernietiging van de synagoge en de gruwelijke aanblik van heilige boeken en Torah-rollen in vlammen.


Met behulp van foto's, documenten, persoonlijke brieven, pagina's met getuigenissen, films, uittreksels van getuigenissen, artefacten en kunstwerken uit de collecties van Yad Vashem worden de gebeurtenissen van Kristallnacht hier geportretteerd zoals gezien door de ogen van de Joden in Duitsland en Oostenrijk die ze hebben doorstaan. Sommige van de verhalen worden voor het eerst verteld.


Klik hier om de online tentoonstelling te zien en te kijken en luisteren naar de verhalen van overlevenden.
105 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page