top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kritiek op Ben Gvir uit orthodoxe hoek zwelt aan


Ben Gvir op de Tempelberg. Screenshot YouTube


Er komt steeds meer kritiek op het bezoek van minister Ben Gvir aan de Tempelberg uit orthodoxen en ultraorthodox Joodse hoek. Na de Sefardische opperrabbijn nu ook van Moshe Gafni van de UJT-partij en de invloedrijke en aan de UJT gelieerde orthodoxe krant Yated Ne'eman.


Een hoofdartikel op de voorpagina in Yated Ne'eman had de kop 'Provocatie op de Tempelberg zorgt voor wereldwijde veroordelings blitz', een verwijzing naar furore die in het buitenland was ontstoken en naar kritiek in eigen land op Ben Gvir's bezoek aan de vlampunt-heilige plaats in de oude stad.


"Zijn bezoek heeft geleid tot intense kritiek van een internationale gemeenschap die zich zorgen maakt over eventuele veranderingen in de status quo op de berg. Deze verandering is al lang een doel van Ben-Gvir, die aan de vooravond van de verkiezingen verklaarde dat hij zou eisen dat Netanyahu daar "gelijke rechten voor Joden" invoert". gaat de krant verder.


De ultraorthodoxe krant ging verder door Ben-Gvir ervan te beschuldigen “de Arabische wereld van streek te maken, de wereld boos te maken en sterke Amerikaanse veroordeling uit te lokken” en beweerde dat zijn bezoek “ons allemaal illustreerde dat de Tempelberg niet echt in handen van de staat Israël.”


Yated Ne'eman schreef verder "dat de reis van Ben Gvir een "onnodige en gevaarlijke provocatie was en dat degenen die de Tempelberg beklimmen "de levens van Joden onnodig in gevaar brengen".


"Welke waarde", vroeg de krant zich af, "heeft een 'overwinningsronde' van een paar minuten voor de camera's afgezien van de hoop op mediawinst?"


Yated Ne'eman benadrukte ook het "ernstige verbod" op het beklimmen van de Tempelberg. Volgens veel ultraorthodoxe rabbijnen verbiedt halacha, of de joodse wet, het bezoeken van de site vanwege zijn status als de heiligste plaats in het jodendom.


Het artikel is een van de eerste tekenen van bitterheid tussen de leden van de extreemrechtse en religieuze coalitiepartners van premier Benjamin Netanyahu.


Moshe Gafni van de UJT reageerde woensdagochtend op de actie van Ben-Gvir en zei dat hij het verbod op Joodse bedevaarten naar de plek steunt: "Het is niet juist voor een publieke leider om dit te doen, ik respecteer hem Ben-Gvir, maar het is verboden", voegde hij eraan toe.


Sprekend over de kwestie van de Joodse soevereiniteit over de Tempelberg, zei Gafni: 'Wat valt hier nog meer uit te halen dan het religieuze verbod? Het is gewoon een provocatie voor de hele wereld. Dat ik daar niet heen kan, wil niet zeggen dat het niet van mij is. Integendeel, het is het allerheiligste."

180 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page