top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kudde immuniteit of 4e vaccinatie? Alles is mogelijk zegt directeur Volksgezondheid


Prof. Nachman Ash. Screenshot YouTube


In een interview met Radio 103FM zei de directeur van het ministerie van Volksgezondheid prof. Nachman Ash, op zondagmorgen dat de Israëlische regering misschien deze week een vierde vaccin voor meer Israëli's zou kunnen goedkeuren. Maar het is ook mogelijk dat er wordt besloten voor kudde immuniteit te gaan.


De reden dat professor dit zei is waarschijnlijk gelegen in het feit dat er op dit moment te weinig bekend is over de effectiviteit van een 4e vaccinatie en dat mogelijk wordt gewacht op de resultaten van het onderzoek dat op dit moment in het Sheba Medical Center wordt verricht naar de werking van een vierde vaccinatie.


Hij zei dat Israël uiteindelijk groepsimmuniteit zou kunnen bereiken als de snel verspreidende Omicron-variant voet aan de grond krijgt.


"De trend is opwaarts - er zal zeker een stijging zijn", zei Ash tegen de Times of Israel. “We zullen grotere aantallen zien. Waar gaat het stoppen? Het is moeilijk om te weten. De prijs van kudde-immuniteit is heel veel infecties, en dat kan uiteindelijk gebeuren. De aantallen moeten hoog zijn om kudde-immuniteit te bereiken, het is iets dat mogelijk is.”


Hij zei verder dat beelden van grootschalige nieuwjaarsvieringen tijdens het weekend "zorgwekkend" waren, en die vieringen zeker zullen leiden tot een toename van het aantal besmettingen de komende dagen.


Ook zal er moeten worden nagedacht of er meer beperkingen moeten worden opgelegd nu de stijging van het aantal virus patiënten in rap tempo toeneemt.


Ash zei dat de piek van de Omicron-golf binnen twee of drie weken werd verwacht. "We zullen 1.000 ernstig zieke patiënten zien als de golf piekt," zei hij.


Eerder had een van Israëls top virus experts, Eran Segal een computerbioloog aan het Weizmann Institute of Science, op Channel 12 News gezegd "dat Israël tegen het einde van de komende week waarschijnlijk 10.000 dagelijkse gevallen zal bereiken en de week daarna 20.000 gevallen per dag.


Segal speculeerde dat er over drie weken ongeveer twee miljoen actieve virus patiënten in het land zullen zijn, maar dat daarna de besmettingen zullen dalen als het land een "soort van kudde-immuniteit" bereikt.


Hij zei optimistisch te zijn dat het aantal ernstige gevallen beheersbaar zou blijven, vanwege de combinatie van de zwakkere stam van het virus, de komst van de nieuwe antivirale COVID-pil van Pfizer en een toenemend aantal Israëli's dat nu wordt gevaccineerd met boostershots.


Ondertussen vertelde prof. Salman Zarka, de coronavirus tsaar van het land, aan de publieke omroep KAN dat “we allemaal moeten doen wat we kunnen om een ​​afsluiting te voorkomen.” Hij voegde er echter aan toe: " dat het niet zeker is dat die beperkingen effectief zouden zijn tegen het tempo van infecties".


Hij voegde eraan toe dat de grote uitbraak betekende dat de eerdere beslissing om reizen vanuit landen met hoge Omicron infecties te beperken, nu "professioneel onlogisch" was.


72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page