israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kunstenaars uit de hele wereld veranderden de kust van Hadera in een beeldengalerij


De stenen vis van de Italiaanse beeldhouwer Marino Di Prospero gemaakt in Hadera tijdens het International Sculpture Symposium in april 2022. Foto door Adam Katz via ISRAEL21C


Geef uitstekende ambachtslieden uit verschillende landen de ruimte en het gereedschap om gigantische brokken steen te transformeren, en in minder dan drie weken presenteren ze je duurzame, prachtige openbare kunstwerken.


Dat was het idee achter de International Sculpture Symposia die door het Israëlische bedrijf ArtArena werden georganiseerd in Israëlische steden als Rishon LeZion, Dimona, Eilat en, recentelijk, Hadera aan de Middellandse Zeekust.


Adam Katz, de eigenaar van ArtArena en de producent van het evenement, deed een oproep aan steenbeeldhouwers van over de hele wereld om voorstellen in te dienen over het thema 'stad en zee'.

Het beeldhouwwerk 'stad en zee' van de Israëlische beeldhouwer Tanya Preminger in Hadera. Foto met dank aan Adam Katz via ISRAEL21C


“Uiteindelijk werden er ongeveer 500 voorstellen ingediend en een commissie van de gemeente koos de deelnemers”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Onder de 10 beeldhouwers die kwamen, waren vier Israëli's, twee Georgiërs en elk één uit Estland, Turkije, Italië en Armenië. En als eerbetoon aan twee Oekraïners die niet konden deelnemen, werd tijdens het symposium de Oekraïense vlag gehesen.


Georgische beeldhouwer Jhon Gogaberishvili met zijn creatie op het International Sculpture Symposium in april 2022. Foto door Tanya Preminger via ISRAEL21C


De artiesten werden 19 dagen in Hadera gehost en werden voorzien van een grote kalksteenrots en gereedschappen zoals boren en zandstralers. De rest was aan hun verbeelding.


“Het idee van een symposium is om verschillende mensen uit hetzelfde vakgebied samen te laten werken en elkaar te helpen”, zegt Katz.


Georgische beeldhouwer Ivane Tsiskadze met zijn meesterwerk in Hadera op het International Sculpture Symposium in april 2022. Foto door Tanya Preminger via ISRAEL21C


“Het belangrijkste doel is om deze kunstenaars in de schijnwerpers te zetten en het publiek de kans te geven om ze te bekijken in alle stadia van het creatieve proces om een ​​groot blok steen in een prachtig beeldhouwwerk te veranderen – iets wat ze niet kunnen zien in musea of ​​galerijen’, legt Katz uit.


"Het is als een realityshow waar kinderen en volwassenen kunnen communiceren met de beeldhouwers. De communicatie tussen het publiek en de artiesten is geweldig.”

Een jonge inwoner van Hadera die geniet van een ritje op een paard gemaakt door Kirill Grekov tijdens het International Sculpture Symposium in april 2022. Foto door Adam Katz via ISRAEL21C


Toen elke sculptuur klaar was, onthulden de kunstenaars hun meesterwerken tijdens een openbare ceremonie. Hun werken worden nu permanent tentoongesteld op de promenade langs de kuststrook van Hadera.


Sinds 2002 heeft ArtArena met ongeveer 30 Israëlische gemeenten samengewerkt en beeldhouwers uit 49 landen aangetrokken voor haar symposia. De volgende zijn gepland voor Afula, Nof Hagalil, Kiryat Bialik en Netivot.61 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws