top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kunstmatige intelligentie kan schadelijke zonnestormen voorspellen


De Atmospheric Imaging Assembly op NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO) legde deze beelden vast van de uitbarsting op het zuidelijk halfrond van de zon op 12 juli 2012. Foto met dank aan NASA


Israëlische onderzoekers naar het weer in de ruimte, melden dat ze kunstmatige intelligentie (AI) hebben gebruikt om krachtige stralingsuitbraken te voorspellen tot 96 uur voordat ze plaatsvonden.


Schadelijke straling van deze uitbarstingen - ook wel zonnestormen genoemd - kan een aanzienlijke impact hebben op ons leven hier op aarde. Ze veroorzaken storingen in atmosferische lagen waar communicatie- en GPS-signalen doorheen gaan.


Dat leidt tot verstoring van satellietactiviteit, navigatiesystemen, communicatie en elektriciteitsnetten. Intense stralingsstoten kunnen ook leiden tot gevaarlijke en kostbare storingen in ruimtevaartuigen.


Wetenschappers proberen sinds de jaren dertig zonnestormen voldoende tijd te voorspellen om schade te compenseren. Nu vindt het nieuwe meteorologische veld van ruimteweeronderzoek manieren om zonne- en geofysische verstoringen te voorspellen door de interacties en invloeden van de zon en andere kosmische bronnen die de aarde omringen.


Remote sensing-expert Yuval Reuveni van de afdeling natuurkunde van de Ariel University en Samaria en Jordan Rift R&D Center werkten samen met de informatica-promovendus Vlad Landa van de Ariel University om de nieuwe methode voor het voorspellen van zonnestormen uit te vinden, genaamd het Convolutional Neural Network.


Zoals beschreven in hun onderzoek, gepubliceerd in The Astrophysical Journal, combineerden ze diepgaande kennis van vroegere stralingsuitbarstingen met röntgenmetingen van Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) -satellieten van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration.


Het voorgestelde model behaalde indrukwekkende resultaten over verschillende meetwaarden in vergelijking met eerdere recente onderzoeken.


De onderzoekers leggen uit dat "het verkrijgen van een nauwkeurige en betrouwbare voorspelling van zonnevlammen, rekening houdend met meerdere reeksen tijdvensters, essentieel is voor besluitvormers wanneer beschermende maatregelen worden genomen in kritieke missiesituaties."


Hun project werd ondersteund door de Israëlische Ruimtevaartorganisatie en het Ministerie van Wetenschap en Technologie.
42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page