top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kunstmatige zoetstoffen kunnen spijsverteringsproblemen en ongemak veroorzaken


Dr. Karina Golberg, een onderzoeker aan het laboratorium voor milieubiotechnologie van de Ben-Gurion University. Foto door Dani Machlis/BGU via ISRAEL21C


Als u de neiging heeft om voedingsmiddelen en dranken te kiezen die zijn gemaakt met kunstmatige zoetstoffen in plaats van suiker, wilt u misschien nog eens nadenken.


Hoewel we weten dat toegevoegde suikers niet goed zijn voor ons lichaam, weten we nu ook dat zes door de FDA goedgekeurde kunstmatige zoetstoffen - aspartaam, sucralose, sacharine, neotaam, advantaam en acesulfaam kalium-k - ook op lange termijn gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.


Drie jaar geleden onthulde prof. Ariel Kushmaro van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev dat deze zes zoetstoffen giftig zijn voor spijsverteringsmicroben.


Nu rapporteren hij en collega's van BGU en van Cyprus in het International Journal of Molecular Sciences dat drie van deze stoffen - aspartaam, sucralose en sacharine - de bacteriële communicatie verstoren, meldt ISRAEL21C.


En dit, zo theoretiseren ze, zou kunnen leiden tot spijsverteringsziekten en ongemak.


"Het feit dat bacteriën quorum sensing gebruiken om met elkaar te communiceren, zorgt voor een revolutie in ons begrip en stelt ons in staat om duidelijkere antwoorden te geven", zegt hoofdonderzoeker Karina Golberg van de afdeling biotechnologie van BGU.


"Kunstmatige zoetstoffen verstoren die communicatie, wat erop wijst dat kunstmatige zoetstoffen op de lange termijn problematisch kunnen zijn", zegt Golberg.


Sporters die risico lopen door sportsupplementen


Met behulp van bioluminescentie indicatorbacteriën konden ze het effect zien op bacteriële communicatie veroorzaakt door de kunstmatige stoffen, zowel in pure monsters als in sportsupplementen. Verminderde luminescentie duidde op een verstoring in bacteriële communicatie.


De wetenschappers vonden in elk sportsupplement dat ze testten minstens één van de drie problematische zoetstoffen. Deze supplementen worden vaak geconsumeerd door atleten, en dat kan hen een bijzonder risico opleveren.


"Aangezien atleten aandacht besteden aan hun dieet en supplementen gebruiken om hun prestaties tijdens trainingen en wedstrijden te verbeteren, veronderstelden we dat ze de grootste consumenten van kunstmatige zoetstoffen zouden kunnen zijn, omdat veel van de supplementen die ze gebruiken kunstmatige zoetstoffen bevatten in een niet nader genoemde hoeveelheid." legden de onderzoekers uit.


Kushmaro zei dat hij hoopt dat het onderzoek de voedingsindustrie ertoe zal aanzetten om het gebruik van kunstmatige zoetstoffen opnieuw te evalueren.


"Er is weinig nauwkeurige etikettering van kunstmatige zoetstoffen op producten, waardoor het moeilijk is om te weten hoeveel elk product bevat", zegt Kushmaro, hoofd van BGU's Laboratory of Environmental Biotechnology, waarin Golberg onderzoeker is. Kushmaro is ook verbonden aan het Ilse Katz Center for Nanoscale Science and Technology van de universiteit.


Dit is niet de enige reden van zijn bezorgdheid.


In zijn eerdere onderzoek merkte Kushmaro op dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen in verband is gebracht met kanker, gewichtstoename, stofwisselingsstoornissen, diabetes type 2 en verandering van de activiteit van de darmmicrobiota.


Kunstmatige zoetstoffen zijn ook geïdentificeerd als milieuverontreinigende stoffen, aangezien sporen zijn gevonden in drink- en oppervlaktewater en in grondwaterlagen.


Andere onderzoekers die deelnamen aan de huidige studie waren Victor Markus, Orr Share, Marilou Shagan, Barak Halpern, Tal Bar, Esti Kramarsky-Winter en Prof. Robert Marks van Ben-Gurion University; Prof. Kerem Terali van de Near East University in Cyprus; en Prof. Nazmi Ozer van de Grine American University in Cyprus.


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page