top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Laatste peiling: partij Ben Gvir bijna uit Knesset; Likud zakt naar 26 zetels


Ben Gvir Screenshot YouTube


De daling van de coalitiepartijen blijft doorgaan. Volgens de laatste peiling van Maariv, haalt de regeringscoalitie slechts 51 zetels terwijl de oppositie op 69 Knesset zetels uit zou komen indien er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.


Uit de peiling blijkt ook dat Yesh Atid verliest en slechts 19 zetels haalt, terwijl de partij van Benny Gantz op 26 Knesset zetels uitkomt.


De partij van Itamar Ben Gvir, Otzma Yehudit, verzwakt ook, zakt naar slechts 4 zetels in de huidige peiling en nadert daarmee de kiesdrempel. Religieus zionisme van Smotrich krijgt slechts 5 zetels en heeft samen met Otzma Yehudit slechts 9 zetels - ongeveer tweederde van wat zij nu gezamenlijk hebben in de huidige Knesset.


Indien er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden ziet de stemverdeling er alsvolgt uit: Likoed - 26 zetels, het Staatskamp (Gantz) - 26, Yesh Atid - 19, Shas - 9, Yehadut HaTorah - 7, Yisrael Beiteinu - 6, Hadash-Ta'al - 6, Religieus Zionisme - 5, Arbeid - 4, Meretz - 4, Otzma Yehudit - 4 en Ra'am - 4.


Hieruit blijkt dat de oppositie makkelijk een regering zou kunnen vormen met 69 Knesset zetels zonder een van de Arabische partijen.


De huidige regeringscoalitie komt niet verder dan 51 Knessetzetels.


Op de vraag wie van de twee, Benjamin Netanyahu of Benny Gantz, beter geschikt is om premier van Israël te worden, waren de antwoorden: Gantz - 44%, Netanyahu - 37%, ik weet het niet - 19%. Van de segmentatie door op de Knesset te stemmen, geniet Gantz overweldigende steun onder 81% van de kiezers voor de oppositiepartijen, vergeleken met slechts 5% onder de kiezers voor de coalitiepartijen.

181 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page