israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Laatste video van Shimon Peres verschenen "ik heb niet genoeg gedroomd"


Screenshot YouTube


Op de vijfde verjaardag volgens de Hebreeuwse kalender, van de dood van Shimon Peres , de 9e president en 8e premier van Israël, heeft het Peres Center for Peace & Innovation beelden vrijgegeven van zijn laatste publieke optreden, waar hij een toespraak hield voor Israëlische technologische ondernemers en internationale investeerders. Twee weken na deze toespraak overleed hij.


Ondanks zijn extreem hoge leeftijd, en hoewel hij blijkbaar al tijdens zijn verschijning last had van het begin van een hersenbloeding, lijkt Peres rechtop op het podium te zitten en is hij vol energie. Aan het einde van de toespraak werd hij gefotografeerd met veel van de conferentiebezoekers.


Dit is Peres' laatste publieke optreden, waarin hij zijn laatste toespraak hield voor een publiek van tientallen institutionele beleggers van over de hele wereld, en managers van bedrijven en hightech ondernemers uit Israël. Op deze conferentie in het Peres Center in Jaffa, die 25 jaar geleden door Peres werd opgericht, sprak hij met zijn zoon naast Chemi Peres naast hem op het podium.


In zijn laatste toespraak zegt Peres onder meer: ​​"Mensen vragen mij: wat is de grootste prestatie van je leven? Ik antwoord hen dan: ik wou dat ik meer had bereikt. Ze vragen wat de grote fout van je leven is? Ik antwoord hen: Ik heb niet genoeg gedroomd, en mijn dromen waren te klein. Ik adviseer iedereen "droom groot, wees niet bang, aarzel niet, laat het verleden over aan historici."


"Mensen denken dat er in de toekomst geavanceerde robots op menselijk niveau zullen zijn. Robots zijn erg belangrijk en kunnen nuttig zijn. Ze geven geen geld uit en worden niet moe. Maar het probleem is dit: we kunnen in een robot niet het vermogen installeren om te dromen, of innovatief te zijn. Een robot zal ook niet de mogelijkheid om het echte leven te voelen. Als hij niet de mogelijkheid heeft om innovatief te zijn, dan zal hij nooit in staat zijn om verliefd te worden - en als hij niet verliefd kan worden, dan zie ik robots in de nabije toekomst niet zwanger worden", aldus Peres in de video.In zijn laatste toespraak verwees Peres ook naar de plaats van de vrouw in de samenleving. "Er zijn nog steeds samenlevingen die vrouwen discrimineren. Als je vrouwen discrimineert, kun je je volk niet redden. Er is geen kans dat 50% van de natie alle 100% kan redden. Er is geen kans dat in een samenleving waar vrouwen geen goed onderwijs krijgen, de kinderen kennis zullen opdoen, dit is een uitgangspunt. "Democratie is gebaseerd op het idee dat ieder mens het recht heeft om gelijk te zijn, maar ook het gelijke recht om anders te zijn. Zijn we gelijk? We hebben allemaal twee handen, maar we hebben niet dezelfde vingerafdrukken. We zijn zo individualistisch , en toch lijken we zo op elkaar". zei Peres.


Later die dag voelde Peres zich onwel en werd met spoed naar het Sheba-ziekenhuis in Tel Hashomer gebracht voor een uitgebreide reeks tests, waarbij werd vastgesteld dat hij een enorme bloeding in zijn hoofd had. Twee weken later, op 28 september 2016, stierf hij op 93-jarige leeftijd, waardoor een bijzondere man met bijzondere visies ons verliet.


Chemi Peres zei over deze laatste toespraak : "Hij wijdde zijn laatste toespraak aan het versterken van de internationale banden met de staat Israël, aan het vestigen van Israëls status als een toonaangevende en baanbrekende staat van wetenschap en technologie. Hij sprak ter ere van de staat Israël waar hij zoveel van hield, zijn zonen en dochters, zijn bron van trots. "Ze legden hun liefde op onze toekomstige generatie. Ik kon geen groter geschenk vragen dan aan zijn zijde te zijn in de laatste uren en momenten voordat hij voor altijd afscheid van ons nam, en om zijn woorden in mijn hart te bewaren".96 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws