top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lage vitamine D-spiegels pre-infectie worden geassocieerd met ernstigere COVID-19-infecties


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een nieuwe studie uitgevoerd door de Azrieli Faculteit Geneeskunde van de Bar-Ilan University en het daaraan gelieerde Galilee Medical Center (GMC) is een van de eersten die aantoont dat pre-infectie tekort van vitamine D wordt geassocieerd met verhoogde ernstige en dodelijke vorm van COVID-19.


Eerdere studies gericht op het verband tussen vitamine D-spiegels en SARS-CoV-2-infectie hebben gemengde resultaten opgeleverd. De meeste van hen maten vitamine D-spiegels zodra patiënten al ziek waren, wat de interpretatie van de resultaten kan bemoeilijken. De nieuwe studie beoordeelde deze correlatie met behulp van lage niveaus van vitamine D gemeten voorafgaand aan infectie en gericht op de ernst van de ziekte.


De gegevens van personen met positieve PCR-tests voor COVID-19, die tussen april 2020 en februari 2021 werden toegelaten tot het GMC in Nahariya, Israël, werden doorzocht op vitamine D-spiegels gemeten 14 tot 730 dagen voorafgaand aan de positieve test.

Van de 1.176 opgenomen patiënten hadden 253 vitamine D-spiegels geregistreerd voorafgaand aan de COVID-19-infectie. Vergeleken met licht of matig zieke patiënten, hadden patiënten met ernstige of kritieke COVID-19-ziekte meer kans op een ernstige pre-infectie vitamine D tekorten met niveaus van minder dan 20 ng/ml.


De studie is onlangs gepubliceerd op MedRxiv en wordt momenteel ingediend bij een peer-reviewed tijdschrift.


"Deze studie kan de risico's van vitamine D-tekort in termen van COVID-19 benadrukken", zegt Dr. Amiel Dror, van GMC en de Azrieli Faculteit Geneeskunde van Bar-Ilan University, die de studie leidde. "Vitamine D wordt vaak geassocieerd met botgezondheid. We hebben aangetoond dat het ook een belangrijke rol kan spelen bij andere ziekteprocessen, zoals infectie."


Prof. Michael Edelstein, Azrieli Faculteit Geneeskunde van de Bar-Ilan Universiteit: "Het is nog steeds onduidelijk waarom bepaalde individuen ernstige gevolgen ondervinden van een COVID-19-infectie en anderen niet. Onze bevinding voegt een nieuwe dimensie toe aan het oplossen van deze slepende puzzel. Voor Israël, waar vitamine D-tekort veel voorkomt bij bepaalde bevolkingsgroepen, is deze bevinding bijzonder belangrijk."


De auteurs zeggen dat het verband tussen lage vitamine D-spiegels voorafgaand aan infectie en ernstige COVID-19 niet noodzakelijkerwijs impliceert dat het geven van vitamine D aan COVID-19-patiënten het risico op ernstige ziekte zal verminderen. Het onderstreept echter wel de noodzaak om te begrijpen hoe het effect van vitamine D-tekort kan worden verminderd.388 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page