top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Landbouwafval omzetten in energie en het milieu in de Negev behouden dankzij JNF Nederland


Foto Woordvoerder van Ramat HaNegev


In een baanbrekende samenwerking tussen JNF Holland, Ramat HaNegev Regional Council, het Ministerie van Energie en Infrastructuur, en het milieuadvies- en technologiebedrijf Arava, zal een eerste vergassingsinstallatie in zijn soort, de eerste in zijn soort in Israël, worden ingehuldigd in de Negev.

De vergassingsinstallatie biedt een groene technologische oplossing voor droog agrarisch afval dat zich ophoopt in open gebieden en milieuproblemen zoals bodem- en luchtverontreiniging veroorzaakt. Met behulp van deze faciliteit zullen de bergen landbouwafval die momenteel het milieu belasten aanzienlijk worden verkleind.

Onder de deelnemers aan het speciale inauguratie-evenement in Nitzana waren Eran Doron, burgemeester van de regionale raad van Ramat Hanegev, Hila Kaplan, CEO van de raad, Doron Markel, de hoofdwetenschapper van KKL-JNF en Dr. Gideon Friedman, hoofdwetenschapper bij de Ministerie van Energie en Infrastructuur.

De vergassingsfaciliteit, gecreëerd door Arava, een partner in het project, is gebaseerd op geavanceerde technologie die kasafval, zoals tomatenstengels, omzet in hernieuwbare energie die generatoren in het lokale net van stroom voorziet. Het model van de circulaire economie zal bijdragen aan een beter milieubehoud als onderdeel van de toezegging van de Israëlische regering om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 aanzienlijk te verminderen.

Foto Woordvoerder van Ramat HaNegev


KKL-JNF en JNF Holland hebben een donatie gedaan voor de oprichting van deze innovatieve faciliteit, als onderdeel van de belangrijkste doelen van de organisatie om activiteiten op het gebied van alternatieve en hernieuwbare energieproductie uit te breiden ten behoeve van het milieu.


JNF Holland verklaarde: "We zien dit project als een win-win voor iedereen - een oplossing voor landbouwafval dat het milieu belast, hulp aan de bewoners van de Negev en boeren, en de productie van schone energie. Er is geen project zo waardig als dit, en we doen dit graag ter wille van Israël."

Dr. Doron Markel, Chief Scientist bij KKL-JNF, zei: "Ik feliciteer de inhuldiging van de vergassingsfaciliteit in Ramat HaNegev, de eerste in zijn soort in Israël. KKL-JNF staat bekend om zijn werk op het gebied van klimaat en milieu op een breed scala van gebieden. Dit afvalenergieproject is een andere bijdrage aan de toewijding van de organisatie om problemen om te zetten in oplossingen. De locatie van de pilot in Ramat HaNegev komt overeen met de toewijding van KKL-JNF om de Negev en Galilea te versterken, met name op milieugebied. Ik wil graag de donateurs van JNF Holland en de partners van het Ministerie van Energie en Ramat Hanegev Regional Council bedanken.

Dr. Gideon Friedman, Chief Scientist bij het Ministerie van Energie en Infrastructuur: "Ik zie groot belang op het gebied van het omzetten van afval in energie. Het is een cruciaal complementair element aan zonne-energie en dient ook als een niet-elektrische energiebron, die is aanzienlijk. We waarderen de volharding van de initiatiefnemers, en deze faciliteit zal dienen als een demonstratie en een startpunt voor aanvullende faciliteiten, waar verschillende opties voor afvalverwerking kunnen worden onderzocht. Ik wil ook de extra donateurs bedanken voor de verstrekte financiering door het Ministerie van Energie en Infrastructuur, evenals de Regionale Raad van Ramat HaNegev voor hun aanmoediging en hosting van de faciliteit."

Eran Doron, burgemeester van de regionale raad van Ramat HaNegev: "Dit is een belangrijke aankondiging voor de Negev en de staat Israël. De vergassingsinstallatie stelt ons in staat om de last van afval om te zetten in een energiebron, een regionale milieuoplossing te bieden en tegelijkertijd de lucht- en bodemverontreiniging en de kosten die gepaard gaan met het transport en de verwijdering van afval. Ik denk dat deze pilot zal worden herhaald in andere landbouwgebieden, aangezien het Zuiden belooft voorop te lopen op dit gebied."

Hila Kaplan, CEO van de Regionale Raad van Ramat HaNegev en initiatiefnemer van het project, zei: "Voor 5 gemeenschappen in Nitzana heeft deze vergassingsinstallatie een levensveranderende impact. De hopen landbouwafval zullen nu worden omgezet in hernieuwbare energie, die zorgt voor frisse lucht en een betere levenskwaliteit voor de inwoners van de regio. Bovendien is dit een proefproject dat mogelijk het aanzien van het beheer van landbouwafval in heel Israël zou kunnen veranderen."

Elad Topel, CEO van ARAVA EC&T: "De faciliteit dient als proef in het land voor de verwerking van landbouwafval tot energie, en het markeert de eerste mijlpaal op weg naar veel meer waste-to-energy-faciliteiten in het hele land."


1.383 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Dawied
Dawied
Jul 03, 2023

De term vergassingsinstallatie lijkt me bij sommige (Israelische) Joden wat gevoelig liggen. Zou biogasinstallatie een meer neutrale term kunnen zijn? Dat ziet er ook nog eens milieuverantwoord uit. Of is dat een ander proces?

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Jul 03, 2023
Replying to

Zou kunnen, maar dit is het persbericht van KKL-JNF

Like
bottom of page