top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lapid bij overdrachtsceremonie Israel Atomic Energy Commission "we hebben andere capaciteiten"


Premier Lapid met Moshe Edri, de nieuwe directeur-generaal van de Israëlische Commissie voor Atoomenergie. Foto Haim Zach / GPO


Bij de ceremonie ter gelegenheid van de installatie van een nieuw hoofd van de Israel Atomic Energy Commission (IAEC), zei premier Lapid "dat Israël andere capaciteiten heeft om het voortbestaan ​​van de Joodse staat tegen alle bedreigingen te verzekeren", in een nauwelijks verhulde verwijzing naar Israëls algemeen gerapporteerde voorraad kernwapens.


Lapid zei verder: "Ben-Gurion richtte de AEC op in 1952; er was echte visie voor nodig. De eenvoudigste betekenis van 'visie' is het vermogen om een ​​idee te nemen en er organisatie, kracht, de juiste mensen, langetermijndenken en aanzienlijke toewijding aan detail. Dat is wat er op dit moment voor mij ligt.'


"De operationele arena in de onzichtbare koepel boven ons is gebouwd op defensieve capaciteiten en offensieve capaciteiten, en wat de buitenlandse media 'andere capaciteiten' noemen. Deze andere vermogens houden ons in leven en zullen ons in leven houden zolang wij en onze kinderen hier zijn", aldus Lapid, die eindigde met "we zijn trots op je en we zijn je dankbaar. Het lot van het volk Israël is in goede handen".


Naftalie Bennett zei bij de ceremonie: ""Een jaar geleden hebben we een reeks beslissingen genomen, met als doel om onze paraatheid om de Iraanse nucleaire kwestie aan te pakken, aan te scherpen. We hebben enorme middelen toegewezen om de hiaten te dichten die ertoe leidden dat we onze slaap verloren".

"De Iraniërs boeken vooruitgang, maar Israël heeft het afgelopen jaar op volle capaciteit gewerkt. Ik weet dat u zult blijven werken, ongeacht de politieke onrust in het land. Onze toekomst en onze veiligheid voor generaties hangen ervan af," aldus Bennett.


De vertrekkende IAEC-voorzitter Zeev Snir, die de commissie de afgelopen zeven jaar leidde, maakte plaats voor de nieuwe Brig. Gen. (bd.) Moshe Edri, die door Bennett werd aangesteld voordat hij aftrad als premier.


Premier Lapid en de uittredende directeur Snir. Foto Koby Gideon / GPO


Snir zei: "Ik ben trots en tevreden over de kans die mij is gegeven om leiding te geven aan de AEC, een unieke, speciale, uitdagende en complexe organisatie die geen gelijke kent. Ik had het geluk een organisatie te leiden met professionele en toegewijde medewerkers, en goede en kwaliteitsmanagers."


De nieuwe directeur Moshe Edri zei: "Een gevoel van missie is een manier van leven, een zeer belangrijke actie die voortkomt uit innerlijke overtuiging en niet uit de verwachting van persoonlijk gewin. Vandaag heb ik op een heel bijzonder moment de kans gekregen om de missie en het leiden van een belangrijke en unieke organisatie – de AEC – in de komende jaren, en daarmee doorgaan als lid van de grote groep mensen die verantwoordelijk is voor de veiligheid, veerkracht en toekomst van de staat Israël."


29 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page