top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Leendert de Visser erkent als Righteous Among the Nations


Leendert de Visser. Foto Yad Vashem database


Tijdens een bijzondere bijeenkomst in Yad Vashem in Jeruzalem zijn Leendert en Engelina de Visser-Breetveld officieel erkend als Righteous Among the Nations in het bijzijn van zijn kleindochter en haar familie.


Leendert de Visser werkte als adjudant (later rechercheur) bij de politie in Zwolle. Toen hij op een dag naar huis ging, zag hij een aantal mannen die Rozette Leefsma-Elzas wilde verdrinken. Hij heeft Rozette uit het water getrokken en haar mee naar huis genomen (Hyacinthstraat 11, Zwolle). Ze is eerst nog verborgen gehouden in het Sophia ziekenhuis in Zwolle (omdat ze er slecht aan toe was) en daarna heeft ze 2 jaar bij mijn opa en oma (en mijn moeder die toen een peuter was) in huis ondergedoken gezeten.


Links mevrouw Marieke Monroy-Winter van de NL-ambassade, daarnaast kleindochter Regine Rehorst-Bosman, in rolstoel mw Betty van Essen-Kok en dochter Florry en rechts dr. Joel Zisenwine van Yad Vashem


Alle 4 de kinderen van Rozette zijn wel omgekomen, 3 in Auschwitz en 1 in Sobibor.


Ook heeft Leendert Visser dokter Marcus en zijn familie op een avond voor een Duitse inval gewaarschuwd zodat ze op tijd konden vluchten waardoor zijn ze ontsnapt aan de Duitsers.


Dat is in het kort het verhaal, zoals door zijn kleindochter aan mij toegezonden.

Foto van de ceremonie in Yad Vashem.

Achter kleinzoon Lucas leest Psalm 121


Na de ceremonie, Regine Rehorst-Bosman, met man en zoon.
224 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page