top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lege daken brengen zoete werkgelegenheid naar Oost-Jeruzalem


Bijenteelt op daken van Oost-Jeruzalem. Foto met dank aan Sinsila Center


Als architect en stedenbouwkundige Tareq Nassar uitkijkt over Oost-Jeruzalem, ziet hij niet alleen de dichte wildgroei. Zijn focus ligt op de duizenden ongebruikte daken en hoe ze kunnen worden omgevormd tot groene ruimtes die een perfecte omgeving bieden voor het kweken van bijen.


Deze visie bracht hem ertoe het Sinsila Center for Urban Sustainability op te richten met de Joods-Israëlische medeoprichter Liel Maghen, een sociale opvoeder die werkt bij de denktank The Forum for Regional Thinking (FORTH).


Nassar en Maghen ontmoetten elkaar vijf jaar geleden toen Maghen in Jeruzalem werkte en op zoek was naar projecten die Joodse en Arabische gemeenschappen bij elkaar konden brengen in duurzame partnerschappen. Ze begonnen met kleine leerprogramma's en vormden door de hele stad werkgroepen.


De eerste stap naar het opzetten van het project kwam vier jaar geleden toen ze op zoek gingen naar een locatie die de gemeenschap zou aantrekken en zou laten zien wat er kon worden bereikt op daken en binnenplaatsen in hun eigen huis.


De lege terrassen van de openbare Centrale Bibliotheek in Oost-Jeruzalem leken de perfecte optie en werden al snel omgevormd tot een gemeenschappelijke tuin met bijenstallen. Vervolgens werden in het gebouw klaslokalen ingericht om les te geven in biodynamische bijenteelt.


Een les in het Sinsila Center in Jeruzalem. Foto met dank aan Sinsila Center


Vernoemd naar de natuurstenen muren die bodemerosie voorkomen op bergen waar olijf-, druiven-, amandel- en seizoensplanten worden verbouwd, heeft Sinsila 115 vrouwen opgeleid die nu elk minstens twee bijenkorven in gebruik hebben.


The Jerusalem Woman's Beekeeping Cooperative vergoedt hen voor hun voorraad honing. In ruil daarvoor doet de coöperatie het oogsten, produceren, op de markt brengen en verkopen van pure honing en op honing gebaseerde cosmetica en kaarsen.


Volgend jaar starten er nog 200 vrouwen met de cursus. Het doel voor 2024 is 544 imkers met 1.000 kasten.


Verwaarloosde hoeken actualiseren


Nassar en Maghen waren de ontvangers van de IIE Victor J. Goldberg prijs voor de vrede in het Midden-Oosten dit jaar, die jaarlijks wordt uitgereikt om “uitstekend werk te erkennen dat gezamenlijk wordt verricht door twee individuen, een Arabier en een Israëliër, die samenwerken om de zaak van de vrede te bevorderen in het midden Oosten."


"We geloven dat het belangrijker dan ooit is om verhalen over het succes van de basis te delen, zodat ze anderen kunnen aanmoedigen en inspireren", zegt Goldberg tegen ISRAEL21C. "Hoewel er geen magische oplossing is, is een positieve kracht om mensen aan te moedigen om samen te leven en samen te werken naar gemeenschappelijke doelen, te leren leven en samen te werken aan wederzijdse doelen, te leren vertrouwen en op elkaar te vertrouwen voor het algemeen welzijn."


Nassar, 38, afgestudeerd in architectuur aan de Bir Zeit Universiteit in Ramallah en een MA in stedenbouw aan de universiteit van Stuttgart, zegt dat hij liever over actie praat dan over idealen.


“Als je kijkt naar het masterplan van Oost-Jeruzalem, lijken de uitdagingen onoverkomelijk. Hier hebben elke 10.000 inwoners toegang tot een stukje groen binnen een kilometer van hun huis. In West-Jeruzalem zijn dat 500 mensen per groene ruimte. Mijn doel is om kleine stapjes tegelijk te zetten door middel van place making – wat betekent dat ik verwaarloosde hoekjes moet vinden en actualiseren.”Toen hij in Duitsland woonde, werd Nassar zich voor het eerst bewust van de groeiende populariteit van de bijenteelt op daken in steden.

Bij zijn terugkeer naar Jeruzalem, waar hij zijn jeugd doorbracht in de wijk Ras al Amud en de moslimwijk van de oude stad in een gezin van 10 kinderen, was Nassar ervan overtuigd dat het idee kon worden gebruikt als een instrument voor economische ontwikkeling en om gemeenschappen samen.


Hij kwam in contact met biodynamische bijenteeltspecialist Yossi Aud, die jarenlang cursussen heeft gegeven via Muslala , de non-profitorganisatie die is opgericht door kunstenaars, bewoners en gemeenschapsactivisten van de wijk Musara op de rand van West- en Oost-Jeruzalem.


Nassar en Maghen, een interculturele strateeg, werkten vervolgens samen met Aud en Matan Israeli uit Muslala om Sinsila op te richten.


Screenshot van Tareq Nassar van Sinsila Center


Het gezinsleven verbeteren

Bijenteelt is geen traditionele bezigheid in Palestijnse huizen. Maar, zegt Nassar, "daken waren ooit een belangrijk onderdeel van het gezinsleven, vooral als koele plek om uit te rusten op warme zomeravonden."


En met een werkloosheid van vrouwen in Oost-Jeruzalem van ongeveer 80 procent, had hij er vertrouwen in dat het idee om een ​​inkomen te krijgen waarvoor ze hun huis niet uit hoefden, een grote stimulans zou zijn.


“De vrouwen waren wanhopig op zoek naar een bron van inkomsten en bijen zijn gemakkelijk te verkopen. Ze hebben niet veel onderhoud nodig, ongeveer een uur per week. En uit een kleine houten korf kun je 40-50 kilo honing per jaar halen. Bijen werken bijna het hele jaar door – behalve in de winter – en overdag.”


Een imker in het Sinsila-project. Foto met dank aan Sinsila Center


Bij de start van het programma in 2018 maakte Nassar een kleurrijke flyer en verspreidde deze in heel Oost-Jeruzalem. Hoewel veel vrouwen later toegaven dat hun echtgenoten aanvankelijk niet ondersteunend waren, vooral omdat ze op hun hoede waren voor bijensteken, meldden zich meer dan 100 vrouwen aan voor het proefproject, waarvan er 15 werden gekozen.


“Twee maanden lang brachten we elke avond bijenkorven naar huizen in heel Oost-Jeruzalem. We konden maar drie kasten tegelijk in onze auto plaatsen”, zegt Nassar.


De bijenkorven zijn klein genoeg om op de terrassen van appartementen te passen. Foto met dank aan Sinsila Center


“We hebben veel daken gezien waar niet eens een stoel of plant op stond. Nu ontvangen we foto's van gezinnen die ervan genieten om samen op het dak te zijn en van mannen die hun echtgenotes helpen. We veranderen niet alleen daken, maar geven de vrouwen ook economische empowerment en verbeteren het gezinsleven.”


Hoop volgt actie

Inmiddels is Sinsila uitgegroeid tot een echt buurthuis met een coffeeshop, taaluitwisselingsprogramma, gitaarlessen en zelfs een permacultuurcursus.


"Het werk met Tareq is een grote inspiratie geweest", zegt Maghen. “Hij is toegewijd aan zijn werk en steekt al zijn energie in dit grotere doel om de gemeenschap te ondersteunen. Door met hem samen te werken, leerde ik de behoeften van de lokale gemeenschap en de stem van mijn Palestijnse partner centraal te stellen in het werk.


Een soortgelijk initiatief komt nu van de grond in de wijk Abu Tor in Oost-Jeruzalem, met de toevoeging van een timmerwerkplaats om de houten bijenkorven te maken.


Na gestudeerd en gewerkt te hebben in Europa, Noord-Afrika, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten (inclusief het drukke, vervuilde en dichtbevolkte Caïro), zegt Nassar dat hoewel parallellen en inspiratie over de hele wereld te vinden zijn, het belangrijk is om te kijken naar elke community afzonderlijk en niet alleen 'kopiëren, plakken' toepassen.


Nassar, die met zijn vrouw en kinderen van twee en zes in de noordoostelijke wijk Beit Hanina in Jeruzalem woont, is er meer dan ooit van overtuigd dat wat zijn stad nodig heeft "meer actie dan hoop" is. Hoop zal volgen op actie.”


Sinsila is het bewijs van zijn filosofie.


Voor meer informatie en om een ​​rondleiding door Sinsila Center te boeken, klik hier.


1.046 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page