top of page
  • Barak Ravid

Leider Democraten Hakeem Jeffries had een duidelijke boodschap aan Netanyahu, schrijft Barak Ravid


Hakeem Jeffries, leider van de minderheid in het Huis van Afgevaardigden, schudt de hand van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto: Handout/Israeli GPO


Democratische leider van Huis van Afgevaardigdenr Hakeem Jeffries (D-N.Y.) en andere Democratische wetgevers vertelden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige maand dat het juridische herzieningsplan van zijn regering het voor hen moeilijker maakt om Israël in de VS te verdedigen, twee mensen, waaronder een lid van het Congres, die de vergadering bijwoonden, vertellen me en Andrew Solender van Axios.


Waarom het belangrijk is: Netanyahu schortte de wetgeving voor gerechtelijke herziening in maart op na massale protesten en druk van de VS, maar de boodschap van Jeffries suggereert dat er nog steeds bezorgdheid is onder Democraten dat het proces kan worden hervat voordat Israël een brede consensus over justitiële hervorming heeft bereikt.

  • De onderhandelingen in Israël over het plan zijn aan de gang, maar er is geen grote doorbraak aangekondigd.

Achter de schermen: Jeffries en verschillende andere leden van het Congres vertelden Netanyahu in Jeruzalem dat de gerechtelijke herziening veel negatieve "ruis" over Israël in de VS en onder hun kiezers veroorzaakte, volgens een van de bronnen die de vergadering bijwoonden.

  • "Ze vertelden Netanyahu dat het erg moeilijk voor hen is om Israël onder dergelijke omstandigheden te verdedigen, en hun boodschap was: help ons u te helpen," zei de bron.

  • Een van de leden van het Congres die de vergadering bijwoonde, bevestigde dat de delegatie Netanyahu vertelde dat de gerechtelijke herziening het voor hen moeilijker maakt om voor Israël op te komen.

  • "Ik kan bevestigen dat deze boodschap met Netanyahu werd gedeeld door de delegatie en in het bijzonder door elk van de Joodse leden aan tafel", zei de wetgever, die sprak op voorwaarde van anonimiteit om details te geven over een privébijeenkomst.

  • Het lid van het Congres zei dat de delegatie tegelijkertijd met Netanyahu een "even warm sentiment deelde ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Israël en onze unieke en duurzame vriendschap."

Netanyahu vertelde de groep dat hij klaar is voor een compromis over de gerechtelijke herziening en voegde eraan toe dat de wetgeving die de Knesset in staat zal stellen om uitspraken van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid van 61 leden te negeren, van tafel is, volgens een van de bronnen die de vergadering bijwoonden.

  • Het kantoor van de Israëlische premier en het kantoor van Jeffries weigerden commentaar te geven.

Het grote plaatje: Enkele dagen na het bezoek van Jeffries arriveerde de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, in Jeruzalem met een tweeledige delegatie.

  • McCarthy onthield zich ervan Netanyahu in het openbaar onder druk te zetten over de gerechtelijke herziening. Hij vertelde verslaggevers dat democratie checks and balances moet omvatten, maar benadrukte: "Israël kan beslissen wat het wil doen."


80 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page