top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Leiders ultraorthodoxe partijen vallen Bennett aan


United Torah Judaism leider Moshe Gafni. Screenshot Channel 12 News


Tijdens een gezamenlijke persconferentie op dinsdag vielen de leiders van de drie ultraorthodoxe partijen die deel uitmalen van de regering Netanyahu, de toekomstige premier Naftalie Bennett hard aan. Hij werd o.a. beschuldigd van 'goddeloosheid' en hij als leider van de nieuwe regering 'een gevaar voor de staat zijn.'


Toekomstig premier Bennett, verwierp de aanval als beschamend en losgeslagen, een "hysterische uitbarsting", en zwoer dat hij het religieuze leven in het land zou beschermen.


Het feit dat de leiders van de ultraorthodoxe partijen Bennett brandmerken als zijn 'slecht voor de staat Israël', heeft alles te maken met hun angst dat nu Liberman minister van Financiën zal worden, zij een groot gedeelte van hun subsidies kwijt zullen raken, nu zij ook geen zitting in de nieuwe regering zullen hebben en het van Liberman bekend is dat hij de royale subsides voor o.a. yeshiva's zal verminderen.


Hoewel volgens Channel 12 de coalitieovereenkomsten nog formeel bekend moeten worden gemaakt, is volgens het tv kanaal al wel duidelijk dat het naar verluidt het indienen van een IDF-conceptwet voor sommige yeshiva-studenten omvatten.


Ook zullen er hervormingen komen op het gebied van bekering tot het jodendom, burgerlijke huwelijk, het toestaan van (beperkt) openbaar vervoer en de opening van supermarkten op Shabbat, en mogelijk andere zaken die niet door de ultraorthodoxe partijen zullen worden geaccepteerd omdat ze het Joodse karakter van de staat Israël volgens hen zullen aantasten.

Shas-leider Aryeh Deri beweert "dat een regering onder leiding van Bennett alles wat we jarenlang hebben onderhouden, zal vernietigen en ruïneren. Een regering onder leiding van Bennett zal de shabbat vernietigen, de bekering, het opperrabbinaat, kasjroet en het volk van Israël verscheuren”, zei hij. “Omwille van zijn persoonlijke ambitie gooit Bennett alles weg wat belangrijk is voor het Joodse volk.” Hij voegde daaraan toe dat "de Joodse staat in gevaar is".


Moshe Gafni, leider van United Torah Judaism, ging nog een stap verder en zei over Bennett en Yesh Atid-leider Yair Lapid "de namen van de goddelozen zullen rotten".


Hij voegde daaraan toe "we zullen het uitschreeuwen naar hemel en aarde en zijn tegen het gedrag van deze man die zogenaamd een keppeltje draagt", zei Gafni over Bennett.


Yaakov Litzman van UTJ zei dat de nieuwe regering "een extreemlinkse regering is die de weg kwijt is, haar waarden en haar geweten heeft verloren".


Litzman noemde Bennett "een hervormings jood, een laster van de hoogste orde in de Haredi-wereld."


"Hij zou zijn keppeltje moeten afdoen zodat mensen tenminste kunnen begrijpen dat hij een reform Joods is," aldus Litzman.


Bennett hekelde de felle kant van de haredi-leiders, "Haredi MK's zullen ons niet leren wat het jodendom is," zei hij.


"Tegen de ultrortodoxe burgers van het land zeg ik dat u zich geen zorgen hoeft te maken", zei hij. "Het tegenovergestelde is waar. Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat jullie degenen zijn die letterlijk met je leven betalen voor de politieke cultuur van verwaarlozing, voorkeur voor naaste medewerkers en het in stand houden van problemen,” daarmee verwijzend naar de Meron ramp, en hij beloofde dat er na beëdiging van de nieuwe regering snel een onderzoekscommissie zal worden opgericht.
70 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page