top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Libanon deal wordt donderdag getekend en meteen van kracht


19 juli, Premier Yair Lapid vliegt over het Karish gasveld. Foto Amos Ben Gershom / GPO


De Libanon deal wordt a.s. donderdag door de Israëlische regering getekend, waarna de in een aparte kamer zittende Libanese delegatie de deal zal ondertekenen die daarna meteen van kracht zal worden.


De Israëlische regering zal donderdag om 10.30 uur in een speciale zitting bij elkaar komen, waarna wordt verwacht dat voor 12 uur de ondertekening zal plaatsvinden en de stukken met de Israëlische delegatie naar de Libanese stad Naqoura zullen worden meegenomen.


Daar zullen ze worden overhandigd aan de Amerikaanse bemiddelaar Hochstein, die ze dan zal meenemen naar de Libanese delegatie.


Zodra de overeenkomst is getekend, zullen Jeruzalem en Beiroet brieven naar de Verenigde Naties sturen met daarin de voorwaarden van de deal.


Volgens de overeenkomst zal Israël erkenning krijgen voor zijn met boeien gemarkeerde grens vijf kilometer (3,1 mijl) voor de kust van de noordelijke stad Rosh Hanikra, die het in 2000 heeft opgericht. Daarna zal de grens de zuidelijke rand van het betwiste gebied volgen. gebied dat bekend staat als lijn 23.


Libanon zal profiteren van de economische voordelen van het gebied ten noorden van lijn 23, inclusief het Qana-gasveld, terwijl Israël door zal gaan met zijn plannen om op korte termijn te beginnen met de gasproductie in het Karish-veld.


56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page