top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lichamelijke conditie van vrijgelaten gijzelaars is overwegend goed, met video 1e ontmoeting


Margalit Mozes met haar familie. Foto N12News


De kinderen en vrouwen die uit Hamas-gevangenschap zijn bevrijd, worden behandeld in Israëlische ziekenhuizen, en het gezondheidszorgsysteem bereidt zich voor op een nieuwe ronde waarin meer gevangenen worden opgenomen als onderdeel van de deal.
Ondertussen zijn de 85-jarige Yaffe Ader en de 77-jarige Margalit Mozes na 50 dagen Hamas-gevangenschap al herenigd met hun families. Yair Mozes, de zoon van Margalit, uploadde hun gedeelde foto naar zijn Facebook-account en schreef: "Mama is terug", aldus N12News.


Margalit Mozes met haar familie. Foto N12News


Na nachtelijk uitgevoerde tests in de ziekenhuizen Schneider, Wolfson en Assaf Harofeh bleek dat alle ontvoerden bij bewustzijn zijn en in goede conditie verkeren en dat ze nog steeds medische en psychologische behandeling krijgen, afhankelijk van de persoonlijke behoeften van ieder van hen. Ook is er al een lijst overgedragen van de ontvoerden die naar verwachting vandaag worden vrijgelaten, maar de details zijn nog niet definitief. Volgens de schatting zal zelfs vandaag de dag een vergelijkbaar aantal ontvoerden terugkeren naar Israël, met een groter aantal kinderen onder de vrijgelatenen.


Yaffe Adar met haar familie. Foto N12News


Volgens de instructies van het ministerie van Volksgezondheid zijn de gezinnen na de vrijlating uit gevangenschap niet gescheiden, daarom verblijven de vier vrijgelaten kinderen samen met hun moeders in het Schneider Ziekenhuis: de 9-jarige Ohad Monder is bij moeder Keren en grootmoeder Ruthi, de 5-jarige Amelia Aloni wordt behandeld met haar moeder Daniel Aloni, de kinderen Raz en Aviv, die naast de moeder van Doron Katz-Asher staan. De ontvoerden werden herenigd met de leden van het kerngezin in een afzonderlijk en geïsoleerd complex dat in elk van de ziekenhuizen voor hen was ingericht.


De afdeling in het Schneider Ziekenhuis bereidde zich voor op kinderen en hun families. Foto: Woordvoerder van Schneider via N12News


In de aankondiging van het Wolfson Hospital werd vermeld dat de toestand van de vijf terugkeerders als stabiel wordt omschreven. “Elk van hen wordt behandeld volgens het onderzoek dat gisteren door het medische team is afgelegd, en ze worden geknuffeld door hun familie”, aldus het rapport.


In Assaf Harofeh worden elf buitenlandse burgers behandeld, waaronder tien Thaise burgers en een Filippijnse burger die naar Gaza zijn ontvoerd en gisteren op initiatief van Hamas zijn vrijgelaten. Dit, ook al waren ze niet opgenomen in de voorwaarden van de overeenkomst die met Israël werd bereikt.


In dit stadium zal het betreden van de kamer van de families van de ontvoerden alleen gebeuren in overeenstemming met de wil van de ontvoerden zelf en in overeenstemming met de goedkeuring van het medische team. Het ministerie van Volksgezondheid verklaarde dat “dit gevoelige momenten zijn voor de terugkeerders en hun families en dat we hun privacy willen behouden.”

773 weergaven0 opmerkingen
bottom of page