top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lichtvervuiling bedreigt het voortbestaan ​​van krekels


Prof. Amir Ayali van de Universiteit van Tel Aviv met een krekel. Foto door Jonathan Blum via ISRAEL21C


Is een krekel als een jongere op vakantie? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en de Open Universiteit van Israël: "Als hun licht-donkercyclus wordt verstoord, gedragen krekels zich als tieners op vakantie: actief of slapend, volgens hun innerlijke klok, of zonder enig ritme."


Hoewel die grap bedoeld is om de aandacht van de lezers te trekken, zijn de implicaties allesbehalve zonnig.


"Deze verstoring kan het voortplantingsproces van de krekels belemmeren en zelfs het voortbestaan ​​van de populatie bedreigen", waarschuwen de onderzoekers.


"Lichtvervuiling" (ook bekend als "kunstmatig licht 's nachts" - kortweg ALAN) heeft gevolgen voor veel dieren - inclusief mensen.


De gezamenlijke studie stelde mannelijke krekels bloot aan ALAN. Mannelijke krekels tjilpen normaal gesproken 's nachts om vrouwtjes te lokken om te paren. Elke vorm van verstoring - inclusief die welke resulteren in onderdrukt getjilp of getjilp overdag - kan de paring verstoren en uiteindelijk het voortbestaan ​​van de hele soort.


De onderzoekers roepen op om ALAN zoveel mogelijk te verminderen, voor de gezondheid van alle wezens op aarde.


De studie werd geleid door prof. Amir Ayali en Keren Levy van de School of Zoology en het Steinhardt Museum of Natural History aan de Universiteit van Tel Aviv, en prof. Anat Barnea van de afdeling natuur- en levenswetenschappen aan de Open Universiteit. Yoav Wegrzyn van Ayali's laboratorium en Ronny Efronny namen ook deel aan het onderzoek. Het artikel werd gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Science B en vermeld in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.


"Het onderscheid tussen dag en nacht, licht en duisternis, is een belangrijk fundament van het leven op aarde", legt Levy aan ISRAEL21C uit. "Maar mensen, als wezens van de dag die bang zijn voor het donker, verstoren deze natuurlijke orde: ze produceren kunstlicht dat de duisternis verdrijft en hen in staat stelt hun activiteiten 's nachts voort te zetten. Tegenwoordig leeft meer dan 80% van de wereldbevolking onder lichtvervuiling, en de totale omvang van ALAN stijgt elk jaar met 5%.”


ALAN beïnvloedt de lengte en kwaliteit van de slaap van veel dieren, leidt tot hoge sterfte en verandert de activiteitscycli van veel wezens. "Bijvoorbeeld, pasgeboren zeeschildpadden zoeken het helderste oppervlak in zicht - zogenaamd de zee - en bereiken in plaats daarvan de nabijgelegen promenade", zegt Levy.


Krekels worden bedreigd door kunstlicht. Foto door Keren Levy via ISRAEL21C


De onderzoekers ontdekten dat krekels die werden blootgesteld aan 12 uur licht gevolgd door 12 uur duisternis, begonnen te tjilpen toen de lichten uitgingen en stopten toen de lichten weer aangingen.


Krekels die in de donkere periodes gedeeltelijk verlicht waren, verloren echter hun natuurlijke ritme en synchronisatie met de omgeving. Krekels die aan constant licht werden blootgesteld ontwikkelden hun eigen cycli (71%) of verloren alle ritme (29%).


Levy merkte op dat deze resultaten in overeenstemming zijn met veel andere onderzoeken die de ernstige effecten van lage niveaus van ALAN op de natuur aantonen.
31 weergaven0 opmerkingen
bottom of page