israelnieuws israelnieuws
top of page
 • Joop Soesan

Lichtvervuiling is slecht voor ons - wat kunnen we eraan doen?


Foto door Zhang Kaiyv op Unsplash


Zet een schakelaar om en de duisternis verdwijnt. Elektrisch licht is de afgelopen honderd jaar een wonderbaarlijke gamechanger geweest in de menselijke productiviteit en veiligheid.


En toch, de intensiteit en omvang van kunstlicht binnen en buiten 's nachts (ALAN) heeft een keerzijde.


Een probleem is dat knoeien met natuurlijke cycli van licht en donker gevaarlijke effecten kan hebben op het biologische ritme van mensen, dieren en vegetatie.


Wetenschappers hebben al ontdekt dat kunstlicht 's nachts een impact heeft op de menselijke stofwisseling en slaapstoornissen, obesitas, diabetes en bepaalde vormen van kanker veroorzaakt.


Dit is vooral zorgwekkend voor werknemers in de nachtploeg, zoals verpleegkundigen en stewardessen. In juni 2019 concludeerde een werkgroep, bijeengeroepen door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, dat nachtdiensten waarschijnlijk kankerverwekkend zijn voor de mens.


Er is ook gevonden dat ALAN de reproductieve activiteit van dieren, variërend van koralen tot krekels, ernstig verstoort.


Er is ook gevonden dat ALAN de reproductieve activiteit van dieren, variërend van koralen tot krekels, ernstig verstoort.


Aan de kust blijkt 's nachts licht levensbedreigend te zijn voor jonge zeeschildpadden, waardoor ze desoriënteren en ze blootstellen aan roofdieren terwijl ze zich een weg banen naar het water.


Het kan ook trekvogels op een dwaalspoor brengen en ze laten botsen met verlichte objecten.


Zelfs de ontwikkeling van planten wordt beïnvloed door het verschuiven van de timing van bestuiving, bloei en bladval. Bestuiving wordt verder verstoord door de hulpeloze aantrekkingskracht van insecten op straatlantaarns.


Prof. Noam Levin van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Foto met dank aan Noam Levin


“Planten en dieren – inclusief mensen – hebben allemaal een biologische klok. De timing van verschillende processen hangt af van signalen van licht en duisternis, die veranderen over breedtegraden en seizoenen”, zegt prof. Noam Levin van de Hebreeuwse Universiteit, tegen ISRAEL21C. "Blootstelling aan ALAN veroorzaakt veel schade aan deze innerlijke klokken."


Lichte vervuiling


Een ander probleem is dat ALAN "lichtvervuiling" veroorzaakt die de nachtelijke hemel verduistert.


Keren Levy, een onderzoeker aan de School of Zoology en het Steinhardt Museum of Natural History aan de Universiteit van Tel Aviv, schat dat meer dan 80 procent van de wereldbevolking onder lichtvervuiling leeft. Dat aantal zal toenemen, aangezien het gebruik van licht 's nachts jaarlijks met 5% stijgt.


Foto van het internationale ruimtestation in 2015 toont wijdverbreide lichtvervuiling op aarde. Foto via NASA


"We noemen iets 'vervuiling' als we materiaal of energie toevoegen die misschien al van nature bestaat, maar op een manier die tot negatieve effecten leidt", zegt Levin , die ALAN bestudeert als een indicator van menselijke activiteit en als een bron van lichtvervuiling.


“Omdat het een nieuw fenomeen is, duurde het even voordat het opgemerkt werd, in tegenstelling tot water- of luchtvervuiling. Astronomen merkten voor het eerst op in het begin van de jaren zeventig dat lichtvervuiling een bedreiging vormde voor hun vermogen om 's nachts de lucht te observeren', zegt Levin.


“Waarom zouden we ons hier druk om moeten maken? Tot de moderne tijd dienden sterren als onze GPS en onze klok. Ze zijn ook een bron van inspiratie. Om onze plaats in het heelal te begrijpen, doen we veel fundamenteel onderzoek in de ruimte en astrofysica, en dat betekent dat we waarnemingen moeten kunnen doen”, legt hij uit.


“In de natuurlijke donkere hemel kun je misschien wel 5000 sterren en de Melkweg zien. In steden is de lichtvervuiling zo erg dat we de Melkweg of veel sterren helemaal niet kunnen zien, waardoor onze beleving van de natuur wordt beroofd.”


Prof. Noam Levin nam deze hemisferische foto in Jeruzalem om verschillende lichtbronnen en de weinige sterren die zichtbaar zijn in de stad te demonstreren.


De twee gezichten van LED


Kunstlicht 's nachts is misschien jarenlang een probleem geweest, maar sinds 2014, toen drie Japanse wetenschappers in 2014 een Nobelprijs kregen voor het uitvinden van blauwe LED-lampen (light emitting diode), is het probleem toegenomen.


Leds zijn tot 90 procent energiezuiniger dan gloeilampen, tl- of halogeenlampen, maar ze kunnen onze gezondheid schaden, legt Levin uit.


“Als de fotoreceptoren – ganglioncellen – in onze ogen worden blootgesteld aan blauw licht , begrijpen onze hersenen dat het nu dag is. Dit beïnvloedt de afscheiding van het melatoninehormoon dat veel lichaamsprocessen regelt”, zegt Levin.


"In ziekenhuizen heb je 's nachts helder licht nodig, zodat gezondheidswerkers alert blijven, en led is een manier om dat te bereiken", voegt hij eraan toe.


“Maar tegenwoordig gaan straatverlichting en autokoplampen over op LED. Ze veroorzaken veel schittering en veel soorten LED-lampen geven veel blauw licht af. We moeten dit beleid heroverwegen."


LED-koplampen geven veel verblinding af. Foto door Mike van Pexels


Het goede nieuws: "In vergelijking met andere soorten vervuiling is lichtvervuiling relatief eenvoudig te hanteren", zegt Levin. “Het houdt niet stand in de lucht of het water. Het kan worden beheerd.”


Lees verder voor Levin's 10 tips om de negatieve impact van kunstlicht 's nachts te verminderen.


10 tips om de negatieve impact van kunstlicht 's nachts te verminderen


 • Ga indien mogelijk dagelijks naar buiten in de zon. Ons circadiane ritme hangt af van blootstelling aan zonlicht overdag en niet minder van duisternis 's nachts.

 • Om de blootstelling aan blauw licht 's nachts te verminderen, koopt u "warmwitte" of gele LED-lampen. Zoek naar de CCT (gecorreleerde kleurtemperatuur) op de doos; kies een lage (warmere) CCT van 2700 of 3000 Kelvin.

 • Koop geen fellere lamp dan je echt nodig hebt. Zachtere verlichting is voldoende voor de meeste woonomgevingen.

 • In plaats van buiten LED-wereldbollampen of straatverlichting die licht naar boven schijnen, zouden individuen en gemeenschappen moeten kiezen voor 2700 CCT LED-lampen die naar beneden zijn gericht. Als uw lokale overheid overstapt op LED-straatverlichting, laat dan uw stem horen over deze kwestie.

 • Als je op een plek woont met felle straatverlichting, installeer dan verduisterende rolgordijnen voor je slaapkamerramen om slaapstoornissen te voorkomen.

 • Ontdoe je slaapkamer van alle kleine LED-lampjes die afkomstig zijn van elektronische apparaten zoals klokken, opladers en tablets.

 • Als je papieren boeken leest voordat je gaat slapen, gebruik dan warm geel licht om de pagina's te verlichten. Als je e-boeken leest, zet je het scherm in de nachtmodus en kies je een gele of oranje tint - of kijk je gewoon een uur of twee voor het slapengaan niet naar schermen.

 • Vraag bij het kopen van een auto of het mogelijk is om te kiezen voor minder krachtige LED-koplampen. Levin zegt dat als er genoeg vraag van het publiek is, autofabrikanten opties kunnen aanbieden die minder bijdragen aan lichtvervuiling. “We verlichten onze wereld steeds meer omdat het kan. Omdat autofabrikanten krachtige LED-koplampen kunnen installeren, denk ik dat ze dat doen zonder na te denken over de hoge schittering die deze lampen veroorzaken.'

 • Laat de lichten niet de hele nacht branden in uw huis. Als je toch lampen aan moet hebben, gebruik dan een dimmer of een oranje/rood nachtlampje.

 • Schakel alle lichten, binnen of buiten, uit wanneer dit niet nodig is. Het bespaart u geld en helpt natuurlijke circadiaanse ritmes te behouden.45 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws