top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Likud gebruikt belangrijke wetsvoorstellen als onderhandelingsmiddel over verkiezingsdatum


Metro Tel Aviv. Screenshot YouTube


De Likud partij gebruikt belangrijke wetsvoorstellen als onderhandelingsmiddel over de verkiezingsdatum. Iets anders kan er niet worden gezegd van deze niets met democratie te maken hebbende onderhandelingswijze waardoor de voortgang van bijvoorbeeld het grootste infrastructuurproject van Israël op losse schroeven komt te staan.


Als vandaag, woensdag, de Knesset wordt ontbonden moet er een verkiezingsdatum bekend zijn. De Likud en haar orthodoxe partners geven de voorkeur aan 25 oktober omdat dan nog alle yeshiva studenten, hun belangrijkste kiezers, vrij zijn ivm de Joodse feestdagen, terwijl de coalitie de voorkeur geeft aan 1 november.


Waar eerder de Likud op maandag akkoord leek te gaan en deze zogenaamde Metrowet wilde steunen, bleek aan het eind van de dag dat men van gedachten was veranderd omdat ze hun zin niet kregen over de verkiezingsdatum.


Een duidelijker voorbeeld dan wat volgens de publieke omroep Likud lid Yoav Kish had gezegd is er niet: “Ik zeg je op de eenvoudigste manier, de verkiezingsdatum is belangrijk voor ons. We willen een prestatie. Als je de metro wilt, ben ik bereid de Likud te overtuigen en te zeggen dat we in ruil voor de verkiezingsdatum de metro afronden."


Minister van Transport Merav Michaeli bracht dinsdag de dag door met besprekingen met de Arabische Joint List partij, om hen ervan te overtuigen de zogenaamde Metrowet te steunen en te laten goedkeuren, volgens berichten in de Hebreeuwse media. Aan het eind van die besprekingen was er nog geen concreet resultaat te melden.


Volgens Kan beloofde Michael aan de Arabische Joint List dat ze de bouw van een metrolijn zou steunen in een gebied met een Arabische meerderheid dat bekend staat als de Driehoek, en dat bestaat uit steden als Taybe, Tira en Kafr Qasim. Maar de Likud heeft als leidende partij in de oppositie geweigerd de wet ter discussie te stellen.


Ook is de Likud van plan tegen het Amerikaanse Visa Waiver Program te stemmen, omdat dit een voor de coalitie heel populair voorstel is omdat burgers van deelnemende landen de VS kunnen bezoeken zonder een visum aan te vragen. Di bespaart tijd en geld.


Juist omdat het zo populair is in Israël, is de Likud bang daardoor stemmen te verliezen en trekt zich niets aan van democratie.


Op dinsdag gebeurde er daardoor iets ongebruikelijks en hielden de VS een zeldzaam pleidooi richting Israëlische wetgevers om de visum gerelateerde wetgeving te steunen en vroegen ze een hooggeplaatst Likud lid, Yariv Levin, om als grootste oppositiepartij niet tegen de wetsvoorstellen te stemmen die nodig zijn om Israël deel te laten uitmaken van het US visa-waiver programma. Tot nu toe zonder resultaat.


Wordt ongetwijfeld woensdag vervolgd.45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page