top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Likud's Yair Levin 'tijdelijk' tot Knesset voorzitter gekozen, stemmen over wetsveranderingen start


Yair Levin met Netanyahu voorafgaand aan de stemming. Screenshot YouTube


De Knesset heeft dinsdag Likud wetgever Yariv Levin gekozen als spreker, als tijdelijk opvolger van Mickey Levy van de Yesh Atid partij van de vertrekkende premier Yair Lapid. Levin kreeg 64 stemmen, Merav Ben Ari van de Yesh Atid-partij kreeg 45 stemmen en Hadash-Ta'al leider Ayman Odeh kreeg er vijf.


De verkiezing van een nieuwe voorzitter is een cruciale eerste stap in het bevorderen van de wetgevende agenda van de aantredende regering, nog voordat er definitieve overeenstemming is bereikt tussen de partijen die zich bij Netanyahu's coalitie zullen aansluiten.


De vier wetten die nu in stemming kunnen worden gebracht zijn een wijziging van de basiswet:


Een wijziging van de politiewet, zodat de aankomende minister van nationale veiligheid en Otzma Yehudit voorzitter MK Itamar Ben-Gvir een bredere controle over de politie krijgt.


Bovendien zullen ze proberen drie amendementen van de basiswetten goed te keuren, twee van de basiswet: de regering en een van de basiswet: de Knesset, die:


* Shas voorzitter en tweemaal wegens fraude veroordeelde Aryeh Deri in staat stelt om als minister te dienen ondanks zijn voorwaardelijke gevangenisstraf na een pleidooi voor belastingovertredingen in januari.


* Bezalel Smotrich in staat moet stellen om ook als minister te dienen binnen het ministerie van Defensie zodat hij controle kan houden op wat er in de Westbank door de IDF gebeurt.


* Een annulering van de huidige wet zodat het vier MK's in staat stelt zich los te maken van een bestaande partij.


Voorafgaand aan de stemming sprak premier Lapid het parlement toe en zei: "Er is geen argument dat u de verkiezingen hebt gewonnen, maar u hebt niet gewonnen en u zult de Israëlische democratie niet overwinnen."


Met nog acht dagen te gaan om een ​​regering aan te kondigen, moet Netanyahu nog een volledig coalitieakkoord sluiten met een van de drie extreemrechtse en twee ultraorthodoxe partijen die zich bij Likud zullen voegen in de meest rechtse regering van Israël tot nu toe.
50 weergaven0 opmerkingen
bottom of page