israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Likud: verblijfsvergunning maar geen staatsburgerschap voor kinderen met 1 Joodse grootouder


Screenshot YouTube


Na de storm van verontwaardiging die eerder deze week was ontstaan, toen naar buiten kwam dat ultraorthodoxe partijen een verbod willen voor kleinkinderen met 1 Joodse grootouder om gebruik van de Wet op de Terugkeer te maken, komt de Likud partij van Benjamin Netanyahu met een voorstel wat het minstens zo discriminerend maakt.


Volgens Ynet werkt de Likud-partij aan onderhandelingen over een overeenkomst met haar verwachte coalitiepartners die mensen die slechts één joodse grootouder hebben en die volgens de orthodoxe interpretatie van de joodse wet niet als joods worden beschouwd, een verblijfsvergunning te verlenen maar geen staatsburgerschap zoals tot nu toe het geval is.


De religieuze partijen eisen de intrekking van de zogenaamde kleinkindclausule van de Wet op Terugkeer, die in feite het staatsburgerschap garandeert aan iedereen met ten minste één joodse grootouder, zolang ze geen andere religie aanhangen.


De vertrekkende minister van Toerisme van Yesh Atid, Yoel Razvozov, een inwoner van Rusland, noemde zo'n compromis "beschamend" en zei daarbij dat "het opkomende compromis over de 'kleinkindclausule' - die hen de status van 'permanent ingezetene' geeft - is beschamend voor iedereen die ooit naar Israël is geëmigreerd," zei Razvozov. "Als immigranten naar Israël zich in het verleden als tweederangsburgers hebben gevoeld, realiseren we ons vandaag dat ze niet eens burgers zullen zijn."


Yesh Atid MK Tatiana Mazarsky, een Russischsprekende immigrant, suggereerde dat de religieuze partijen zich electoraal bedreigd voelen door demografische verschuivingen, meldt The Times of Israel.


In een verklaring naar aanleiding van het Ynet-rapport waarschuwde de hervormingsbeweging in Israël dat een dergelijke verandering het land fundamenteel zou veranderen.


"Het wijzigen van de kleinkindclausule in de Wet op Terugkeer zou ertoe leiden dat de staat Israël niet langer de natie van het hele Joodse volk is", aldus de groep.
144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws