top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Likud-wetgever Yoav Kisch bedreigde de procureur-generaal


Procureur-generaal Gali Baharav-Miara. Screenshot YouTube


Rel in Israël, nadat Likud Knesset lid Yoav Kisch de procureur-generaal op zondag met ontslag bedreigde zodra de Likud aan de macht zou zijn als ze de huidige regering toestaat de volgende IDF-stafchef te benoemen.


"Als de procureur-generaal de demissionaire regering machtigt om de stafchef te benoemen, zal de meest directe impact op haar en haar status zijn", tweette Kisch, verwijzend naar procureur-generaal Gali Baharav-Miara. "Alleen een bevooroordeelde procureur-generaal zou dit toestaan, en als ze zich zo gedraagt, zal ze worden vervangen zodra we weer aan de macht zijn."


Minister van Justitie Gideon Sa'ar reageerde in een tweet en noemde de opmerkingen van Kisch 'gangsterisme'.


Enkele uren later tweette Kisch opnieuw en zei dat zijn eerdere verklaring "geen bedreiging was".

"Ik bedoelde dat de procureur-generaal een professionele functie is. Het besluit om zo'n hooggeplaatst lid te benoemen tijdens een demissionaire regering druist in tegen de uitspraken van het Hooggerechtshof en is in feite een politiek besluit", zei Kisch.


De tweet van Kisch was ingegeven door een verklaring van het ministerie van Defensie eerder op zondag. De verklaring, uitgegeven door het kantoor van minister van Defensie Benny Gantz, zei dat de juridisch adviseur van het ministerie, Itay Offir, geen probleem ziet met de demissionaire regering die de volgende stafchef aanstelt . Het voegde eraan toe dat Offir zijn mening naar Baharav-Miara had gestuurd, samen met een uitgebreid overzicht van de huidige uitdagingen van het defensie-instituut.


68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page