top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lot van regeringscoalitie hangt af van cruciale stemming over verlenging wet voor kolonisten


Foto via GPO


Nu de regeringscoalitie maandag voor een kritische eerste van drie stemmingen staat over verlenging van de Israëlische wet voor de nederzettingen, was het zondagavond nog steeds niet duidelijk of ze de nodige stemmen zou kunnen krijgen om het wetsvoorstel aan te nemen dat de sleutel zou kunnen zijn tot het voortbestaan ​​ervan.


Leden van de coalitie probeerden de vier Knesset leden van de Verenigde Arabische Lijst te overtuigen om voor de verlenging te stemmen, en hopen dat Knesset lid Idit Silman van Yamina, die zich terugtrok uit de coalitie, zich zal onthouden.


De voorzitter van de Verenigde Arabische Lijst, Mansour Abbas, zal naar verwachting vandaag een ontmoeting hebben met minister van Buitenlandse Zaken en de alternatieve premier Yair Lapid om tot overeenstemming over de kwestie te komen. Hoge coalitiefiguren zeiden dat de kwestie waarschijnlijk tot kort voor de stemming onrustig zou blijven.


Vorige week vertelde Abbas de coalitieleiders dat hij bereid was de verlenging te steunen, maar niet kon spreken namens zijn drie UAL-collega's: Een stem voor het wetsvoorstel is in feite een stem voor Israëlische controle over de Westelijke Jordaanoever.


Kan en Channel 12 News zeiden dat coalitiefunctionarissen aan het overwegen waren om de stemming als een motie van vertrouwen uit te roepen in een poging om zowel Ra'am als Silman onder druk te zetten. Als Silman zich in zo'n geval tegen de maatregel zou verzetten, zou dat een reden kunnen zijn om haar tot overloper te verklaren, wat kan leiden tot verwoestende sancties die een einde kunnen maken aan haar politieke carrière.


Het hele probleem is ontstaan doordat de oppositie olv Netanyahu, heeft gezegd geen enkel wetsvoorstel te zullen steunen omdat ze de regering Bennett van het toneel willen zien verdwijnen, een beetje dubbel omdat een groot deel van de kolonisten op de Likud en andere rechtse oppositiepartijen stemt en deze daar nu de dupe van zouden kunnen worden.


De maatregel, Noodverordeningen - Judea en Samaria, Jurisdictie en Rechtsbijstand, die voor het eerst werd ingevoerd in 1967, loopt eind juni af. Het werd voor het laatst verlengd in 2017 en Sa'ar wil het met nog eens vijf jaar verlengen.


Mocht deze wet niet worden verlengd dan betekend dat o.a. dat kolonisten geen ID-kaarten kunnen ontvangen of hun adres kunnen doorgeven, en andere rechten en privileges waarop ze volgens de Israëlische wet recht hebben zullen verliezen. Ook zullen ze bijvoorbeeld onder Militair recht gaan vallen en eventuele gevangenisstraffen in een militaire gevangenis moeten uitzitten.


Op vrijdag verdraaide Sa'ar, volgens Haaretz, het "cynische en onverantwoordelijke" besluit van oppositieleider Benjamin Netanyahu en zijn Likud-partij om zich te onthouden van een stemming over de uitbreiding van de toepassing van de Israëlische wet tot haar burgers op de Westelijke Jordaanoever.


In een videogesprek met activisten van zijn New Hope-partij zei minister van Justitie Gideon Sa'ar over zijn voormalige bondgenoot Netanyahu: "Niet alleen heeft hij de Israëlische soevereiniteit niet toegepast op Judea en Samaria, nu wil hij ons vermogen om onze heerschappij daar te handhaven aantasten".


'De oppositie gebruikt de methode van 'als ik niet in de regering zit, laat het land dan branden'. Hun bereidheid om met vuur te spelen is ernstig,” aldus Sa'ar.94 weergaven0 opmerkingen
bottom of page