top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Luchtvaartvoedsel van El Al krijgt een upgrade van een beroemde chef-kok


Een stewardess van El Al serveert een speciaal door Assaf Granit gemaakt menu voor de 75e Onafhankelijkheidsdag van Israël. Foto met dank aan El Al via ISRAEL21C


We zijn eraan gewend geraakt dat luchtvaartmaatschappijen de kosten drastisch verlagen na zware pandemie verliezen, inclusief miezerige sandwich-snackpakketten die op onze dienbladen arriveren in plaats van een echte maaltijd.


Dus toen de Israëlische nationale luchtvaartmaatschappij El Al aankondigde dat een spraakmakende chef-kok zijn menu's aan het vernieuwen is – in alle vluchtklassen – kwam dat als opwindend nieuws.


Zeker als die chef-kok Assaf Granit is, wiens Parijse restaurant Shabour in 2021 een Michelinster kreeg.


Totdat het nieuwe menu over een paar maanden wordt uitgerold, zullen El Al-passagiers op weg naar meer dan 50 bestemmingen het nog moeten doen met de gewone couscous en gehaktballen, pita met een bakje Sabra-hummus, ontbijtblintzes en de oude stand-by — parve chocolademousse met de lichte nasmaak van melkvrije creamer.


Op de Israëlische Onafhankelijkheidsdag op 26 april kregen passagiers op sommige El Al-vluchten echter een voorproefje van de toekomst in de vorm van een eenmalig falafelmenu, gecreëerd door Granit met de Israëlische keten Falafel b'Ribua (Falafel op het plein). .


Keuzes omvatten klassieke falafel, falafel in Perzische stijl met citroen en kruiden, en falafel gekruid met mango en baharat .


De man achter de maaltijden


Chef-kok Assaf Granit. Foto door Tami Bar Shai via ISRAEL21c


Granit, 44, werd geboren in Jeruzalem, waar hij in 2009 zijn eerste restaurant, Machneyuda , opende. Gelegen nabij de Mahane Yehuda-markt, werd het een trendsetter en haalde het de 50Best , de jaarlijkse ranglijst van internationale restaurants door het Britse mediabedrijf William Reed.


Granit werd ook een beroemde chef-kok door als rechter te verschijnen in de Israëlische reality-kookwedstrijd-tv-show 'Game of Chefs'.

The MachneYuda Group, of which Granit is a partner, has grown to 30 restaurants and projects including Palomar, Barbary Brasserie and Coal Office (a collaboration with designer Ted Dixon) in London; Balagan bistro and Tekes (vegetarian) in Paris; Berta restaurant and cocktail bar in Berlin; and Sella in the Caribbean island of St Barthes.


Vliegende restaurants

Bij de recente perslancering om de identiteit van de nieuwe chef-kok van de luchtvaartmaatschappij te onthullen, had iedereen de lippen stijf op elkaar over welk tarief kon worden verwacht.


Een "opgewaardeerde en opgefriste culinaire ervaring", zo beschreef VP van El Al Service en Customer Experience Oren Cohen Butansky de komende veranderingen.


CEO Dina Ben Tal Ganancia zei dat het nieuwe menu de "unieke vingerafdruk" van Granit zou benadrukken.


Granit zou alleen zeggen dat zijn hoofd "vol ideeën zit om de vloot van El Al in vliegende restaurants te veranderen" en beloofde "de magie en schoonheid van Israël naar de hele wereld te brengen".


Royaal en verrassend

Om een ​​idee te krijgen van wat er onder de culinaire controle van Granit geserveerd zou kunnen worden, kunt u kijken naar wat de Michelingids omschrijft als zijn "genereuze en verrassende creatieve keuken" en stel u voor dat deze is aangepast aan de kosjere dieetwensen.


De gids vermeldt bijvoorbeeld kippenlevertjes met "de beste aardappelpuree ooit" en gekarameliseerde uien, aangebraden mul in "een Midden-Oosterse kijk op bouillabaisse" en in Turkse koffie gestoofd borststuk. Desserts van Granit's restaurants zijn onder meer honingcake met melktoffee en olijven, evenals rijstpudding in Turkse stijl met vijgenmelk.


Gerechten op de menukaarten van Granit worden vaak met humor beschreven. Als dit tijdens de vlucht wordt overgedragen, zou het zeker de sfeer verlichten en de tijd helpen doden.


Wie kan er niet anders dan glimlachen wanneer hij wordt geconfronteerd met Fifty Shades of Onion Tortellini of Back to our Crazy Mushroom Risotto met truffelolie en Parmezaanse kaas?


Shabour wordt aangekondigd als een restaurant om "Parijs naar Jeruzalem te overbruggen" en het menu is getiteld "La Voyageur".

Nu aan boord van El Al-vluchten, kan Granit ervoor zorgen dat de culinaire brug nog verder reikt.

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page