top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Luitenant-kolonel Salman Habaka, held van strijd in Be'eri, sneuvelde in de strijd in Gaza


Luitenant-kolonel Salman Habaka. Foto IDF woordvoerder.


De IDF-woordvoerder heeft vandaag (donderdag) bekend gemaakt dat luitenant-kolonel Salman Habakah, 33, uit het Druzendorp Yanoch-Jeth, die dapper vocht in Be'eri, commandant van het 53rd Armoured Battalion, woensdagavond werd gedood in de strijd in Gaza. Habka, is de hoogste officier die omkwam bij bij het grondoffensief.


In een interview dat werd gehouden na de slag in Bari waaraan hij deelnam, zei wijlen Habka: “De tanks zijn hier, de tanks zijn vlakbij ons. Ik kom aan in Bari, ga naar luitenant-kolonel Barak Hiram en het eerste wat hij van mij eist is dat ik een granaat in het huis afvuur. De eerste vraag die bij je opkomt is of daar gijzelaars zijn. We hebben alle voorbereidende handelingen verricht voordat we besloten een granaat op een huis af te vuren.


“Zodra we granaten op huizen hadden afgevuurd, konden we van huis tot huis gaan en de gijzelaars bevrijden en zo waren de gevechten tot de avond, binnen de nederzetting en op straat”, vervolgde wijlen Habakah. begrijp één ding. Zodra mensen de rupsen van de tanks hoorden, hadden ze ineens een moment van vertrouwen.


Na de dood van wijlen Habaka bracht de Druzengemeenschap hulde aan hem: “De gemeenschap buigt het hoofd en groet wijlen luitenant-kolonel Salman Habaka, majoor 53. Habaka, een zoon uit het dorp Yanoch en afgestudeerd aan de militaire academie van Kerem-El, hij viel terwijl hij met grote moed het thuisland verdedigde in de strijd in Gaza. Salman was een held in zijn dood en in zijn leven.'


“Met het uitbreken van de verrassingsaanval van Hamas op Israël ontving Salman Habakuk een bericht over een grote gebeurtenis die plaatsvond aan de grens met Gaza”, aldus de Druzen-gemeente. Hoewel Havka's soldaten van het 53ste bataljon van de 188ste pantserbrigade het gebied van Hebron verdedigden, verplaatste hij een deel van de strijdmacht naar Tzalim. Zijn besluit om de tanks uiteen te drijven bleek een moedige en goed geïnformeerde beslissing te zijn, en teams hebben een nieuwe aanval afgeslagen die uitbrak bij de Erez-overgang en de terroristen bij de grensovergang gedood. Felicitaties en condoleances aan het dorp. Moge hij en de hele familie in vrede rusten. Moge zijn nagedachtenis gezegend zijn.'


363 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page