top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Maak een reis over de ultieme zoutroute


Screenshot YouTube


Argentinië trekt hordes toeristen naar de zoutvlakten van Salinas Grande. Duitsland heeft de Oude Zoutroute (Alte Salzstraße). De ultieme zoutroute wordt echter gevonden op het laagste punt op aarde, bij de Dode Zee in het zuiden van Israël.


Begin je avontuur daar, door te kajakken tussen de zoutkristalformaties op het turquoise oppervlak van de Dode Zee, of zoals het in het Hebreeuws wordt genoemd, Yam Hamelach (Zoutzee).


Verken vervolgens een berg gemaakt van zout, zoek smakelijke (maar zoute!) woestijnplanten en abseilen tot diep in de diepten van de langste zoutgrot ter wereld. En onderweg zijn er nog veel meer bezienswaardigheden.


'Gemotoriseerde kameel'

Een van de beste opties om de Mount Sodom-heuvel langs het zuidwestelijke deel van de Dode Zee te ervaren, is via een 'gemotoriseerde kameel'.


De “gemotoriseerde kameel” van reisleider Barak Horowitz aan de Dode Zee. Foto met dank aan Barak Horowitz via ISRAEL21C


Zo verwijst onze reisleider, Barak Horwitz, naar zijn jeep, waarin we al snel van de strook luxe hotels in het Ein Bokek-gebied van de Dode Zee naar het begin van het Mount Sodom-natuurreservaat rijden dat zich over 11 kilometer uitstrekt.


Horwitz, gekleed in een witte keffiyeh in bedoeïenenstijl, stopt en foerageert naar een wilde mosterdplant. Het smaakt naar rucola gekruid met veel zout.


Het is moeilijk te geloven dat er iets kan groeien in dit klimaat, waar de temperaturen oplopen tot 40-50°C en er 300 dagen zon per jaar zijn.


Gids Barak Horowitz. Foto met dank aan Barak Horowitz via ISRAEL21C


Aangezien de lucht bijna nooit bewolkt is, is de regio van de Dode Zee een perfecte plek om naar de sterren te kijken of een pad bij volle maan te ervaren.


"Bij volle maan staat hier bijna een file", zegt Horwitz met een glimlach.


Voorlopig zijn wij de enigen die stuiteren langs de droge rivierbedding van Nahal Lot (Lot Stream).


Uitzicht over de Dode Zee. Foto door Liam Folberg via ISRAEL21C


Maak je klaar om stenen te likken

Onze tweede stop is waar tot 150 jaar geleden rotsen werden gedolven voor hun kostbare 'witte goud'.


In tegenstelling tot tegenwoordig, toen zout een van de goedkoopste handelswaar is, had het een enorme waarde toen zouten de enige manier was om voedsel te bewaren. Romeinse soldaten, zoals degenen die dienden in het nabijgelegen fort Masada , werden betaald in zout, vandaar de bron van het Latijnse woord salaris.


Mount Sodom is een zeldzaam geologisch fenomeen, benadrukt Horwitz, omdat het voor 98 procent uit keukenzout bestaat.


Dit is het resultaat van het dorre klimaat waarin de zoutrotsen niet worden opgelost door regenwater of grondwater, maar worden overgelaten om te worden hervormd door incidentele woestijnstormen en plotselinge overstromingen.


Panoramisch uitzicht over de berg Sodom. Foto door Liam Folberg ia ISRAEL21C


Dit leidt ook tot een ander uniek kenmerk. Mount Sodom is de enige plek ter wereld waar bovengronds zout kan worden gewonnen. Voor iedereen die eraan twijfelt dat dit waar is, stelt Horwitz voor om aan een steen te likken (ik koos ervoor om hem te geloven!).


Zoutgrotten voor adrenalinejunkies


Stalactieten groeien op het plafond van de zoutgrot van Malham. Foto door Yoav Negev via ISRAEL21C


Horwitz wijst ISRAEL21C op een paar kleine grotten die we kunnen betreden. Dit zijn slechts enkele van de 200 bekende grotten die hier bestaan.


Avontuurlijke toeristen kunnen abseilen door een schoorsteen van vijf meter lang, omzoomd met delicate zouttoppen.


Degenen die nog moediger zijn, hebben de keuze om de volledige 80 meter af te dalen totdat ze de Malham-grot bereiken met zijn marmeren zoutmuren, stalactieten en grote kristallen.


Met een lengte van 10 kilometer (6,2 mijl) heeft Malham de titel in het Guinness Book of Records (vóór Namakdan in Iran) als de langste zoutgrot ter wereld.


Geschiedenis, oud en recent

Terug op Road 90, aan de zuidoostkant van de Dode Zee, staan ​​de indrukwekkende zoutpilaren genaamd Lot's Wife, verwijzend naar het Bijbelse verhaal (Genesis 19:15-26).


Berg Lot. Screenshot YouTube


The Dead Sea Works heeft hier onlangs ook een bezoekerscentrum geopend. Met behulp van een VR-bril kun je het leven ervaren van arbeiders bij de Palestinian Potash Company (voorloper van The Dead Sea Works), hier gehuisvest van 1934 tot begin jaren vijftig. Je leert het verhaal van Moshe Novomeisky, de Siberische mijningenieur die het bedrijf in 1929 oprichtte.


Horwitz, die in het nabijgelegen Moshav Neot HaKikar woont, is het ermee eens dat het moeilijk is om het commerciële succes van de Dead Sea Works in evenwicht te brengen met het effect dat het heeft gehad op het milieu waarover we ons zojuist hebben verbaasd.


Zoutformaties in de Dode Zee. Foto door Liam Folberg via ISRAEL21C


“De Dead Sea Works biedt werkgelegenheid aan minstens 2.000 arbeiders, maar tegelijkertijd is de industrie een van de redenen dat het noordelijk deel van de Dode Zee gemiddeld 10 centimeter per maand zakt. Ze hebben het hele gebied veranderd in een fabriek voor mineralen”, zegt hij tegen ISRAEL21C.


"Toch probeer ik te genieten en de schoonheid van deze speciale plek te delen en hoop ik dat het voor altijd zijn Genesis-achtige landschap zal behouden."
102 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page