top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Maak kennis met de culinaire koninginnen van Yeruham in de Negev


Shula Knafo kookt iets hemels. Foto door Or Alexenburg via ISRAEL21C

In de begintijd werd de locatie van de stad Yeruham in de Negev woestijn beschreven als 'aan het einde van de wereld aan de linkerkant'. De eerste pioniers waren Roemeense overlevenden van de Holocaust.


Yeruham (ook wel gespeld als Yeroham) absorbeerde ook enkele van de 1,5 miljoen Joden die na de oprichting van Israël in 1948 uit het Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse landen waren gevlucht, waardoor de bevolking in de jaren vijftig verdrievoudigde.


Met haar eerste vrouwelijke burgemeester, Tal Ohana, wil deze perifere stad zichzelf graag op de toeristische kaart van de Negev zetten.


En het Culinary Queens home hospitality-project is een unieke manier om de grote verscheidenheid aan cultureel erfgoed in de woestijnstad te ervaren.


Het is een project van de non-profitorganisatie Atid BaMidbar (Future in the Desert) dat een platform biedt om vrouwen - veel van hen immigranten of kinderen van immigranten uit Arabische landen - in staat te stellen hun toeristische bedrijven in hun huis te runnen met behulp van hun culinaire vaardigheden.


Atid BaMidbar werd 18 jaar geleden mede opgericht door Debbie Golan, die enkele jaren nadat ze vanuit Chicago naar Israël was verhuisd, in 1987 besloot om haar gezin in Yeruham te stichten.


"Deze ervaring geeft mensen een voorproefje, zowel fysiek als emotioneel, van de culinaire rijkdom die in Yeruham bestaat," zei Golan tegen Judith Sudilovsky van ISRAEL21C. “En het geeft ook de vrouwen van Yeruham een ​​podium.”


Marokkaanse lekkernijen


De tafel in Shula Knafo's omheinde patio is gedekt met borden met Marokkaans thema, verschillende porties gerechten gevuld met zes verschillende salades en een mand met versgebakken broodjes wanneer onze bezoekende groep hongerig binnenkomt voor de lunch.


Shula Knafo, een van de culinaire koninginnen van Yeruham. Foto door Judith Sudilovsky


Ze verwelkomt ons als familie en spoort ons aan om te gaan zitten om te eten. Knafo en haar twee dochters zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat we allemaal gesetteld zijn en eten op ons bord hebben.


Zes verschillende salades sieren Shula Knafo's tafel. Foto door Judith Sudilovsky


Het hoogtepunt van de maaltijd waren zonder twijfel de sfinge Marokkaanse donuts gloeiend heet van de olie en rijkelijk besprenkeld met poedersuiker - een echte traktatie aangezien deze normaal gesproken worden gegeten op Chanoeka (vandaar het bakken in olie!).


Shula Knafo's gloeiend hete sfinge. Foto door Judith Sudilovsky


Knafo zei dat ze het geweldig vindt om alle groepen te ontvangen en uitkijkt naar hun terugkeer nu de pandemieregels zijn versoepeld .


Maar haar favoriete favoriet zijn jonge volwassenen die met het Birthright-programma komen, want zodra de maaltijd voorbij is, worden de tafel en stoelen naar achteren geschoven, de muziek harder en begint het dansfeest.


Het verhaal van Shula Knafo


De Culinary Queens-ontmoeting omvat het luisteren naar de individuele verhalen van de vrouwen.


Knafo vertelt hoe ze als zesjarig meisje met haar ouders en oma uit Casablanca emigreerde. Het gezin had 10 kinderen en ze trouwde jong om te ontsnappen aan de door mannen gedomineerde beperkingen die haar vader oplegde.


Ze vertelt openhartig over haar moeilijke huwelijk en trots over haar kinderen: over een zoon die commandant is van een elite IDF-eenheid, over een andere zoon die diplomaat is, over haar overwinning bij het krijgen van een goede behandeling voor haar kind met speciale behoeften dat vandaag een fulltimebaan bij een supermarkt. En natuurlijk over haar kleinkinderen.


Shula Knafo bij de ingang van haar huis in Yeruham. Foto door Or Alexenburg


Toen haar man stierf, bleef ze achter zonder spaargeld of pensioen, omdat ze het grootste deel van haar leven als schoonmaakster had gewerkt. Het was toen dat ze werd gerekruteerd voor de Culinary Queens, en langzaam begon ze zichzelf te herstellen, zei ze.


Ze haalde haar rijbewijs, vergrootte haar terras en volgde een cursus ondernemerschap.


Maar daar stopte ze niet. Toen ze op eigen benen kon staan, richtte ze een organisatie op die elk jaar een culinair liefdadigheidsevenement organiseert en met de opbrengst kinderen en gezinnen in de welzijnszorg naar een attractie of plek brengt die ze anders nooit zouden kunnen bezoeken.


Knafo organiseert ook een Purim-kostuumverkoop voor de gemeenschap, zodat iedereen een kostuum kan kopen voor een symbolische prijs en niemand zich gestigmatiseerd hoeft te voelen.


"Ik kreeg hulp toen ik het nodig had, en nu geef ik terug," zei ze.


Voor meer informatie over Culinary Queens in Yeruham, klik hier.


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page