top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Maak kennis met de robotbulldozer die op afstand wordt bediend


Foto IDF-woordvoerder


Ongeveer een jaar geleden werd de eerste test van een krachtige en technologische bulldozer die nog nooit eerder was gezien, uitgevoerd in het Combat Engineering Corps - een autonoom voertuig dat zelfstandig weet te opereren en de soldaten op het slagveld zo min mogelijk in gevaar brengt.


De geavanceerde bulldozer is vernoemd naar een speciale beer, die in de ogen van velen als de slimste van de natuur wordt beschouwd, net als de nieuwe tool - Panda.


Foto IDF-woordvoerder


"De 'Panda' is een beschermd technisch hulpmiddel - een soort onbemand grondrobotsysteem, gebaseerd op een normale bulldozer, waarvan het doel is om ingewikkelde technische taken uit te voeren", legt generaal-majoor Assi Gafni, de werkmanager van het 603rd Engineer Battalion, uit. 7e Brigade: "Het is echt een robot, die ik met een druk op de knop vertel wat hij moet doen - en hij voert uit."


"Dit is niet de eerste keer dat een dergelijk apparaat op afstand kan worden bestuurd, maar het is de eerste keer dat het is aangewezen voor het slagveld", zegt majoor Neria Gor, ondergrondse gevechtscommandant in het Combat Engineering Corps, "de Panda-bulldozer , die 65 ton weegt en meer dan - 4 meter is, kan elk obstakel dat voor hem staat - op afstand aan.


Foto IDF-woordvoerder


Precies een jaar geleden namen ze me aan als de voorman van de SDF-compagnie en andere geselecteerde soldaten, en stelden ze ons voor het eerst voor aan de 'Panda'", legt generaal-majoor Gafni uit, "we hebben een tijdje het systeem bestudeerd en testte het, en de piek was toen we ermee oefenden in het gebied in het zuiden en we controleerden of het in een brigade-oefening kon passen.


“Ook de NMR (engineering NMR), een verbeterd model van de Merkava APC, kwam in het verleden als eerste binnen en was een groot succes. Tot op de dag van vandaag zijn wij uitgerust met dit type geavanceerd raketverdedigingssysteem en dit is een van de redenen waarom ze ervoor kozen om ook met ons deze pilot te starten”, vult de voorman glimlachend aan.


Foto IDF-woordvoerder


De Panda heeft een duidelijk voordeel dat het concept van de toekomstige strijd volledig verandert - het voertuig kan acties uitvoeren die er van tevoren voor zijn gedefinieerd, zoals reizen op een route die door de commandant is bepaald op een willekeurige terreinroute. Bovendien heeft de panda speciale sensoren waarmee hij technische taken kan uitvoeren, zoals het in kaart brengen van obstakels.


Sergeant-majoor Gafni zorgt als werkleider voor de opleiding van de soldaten en de commandanten aan de professionele kant en stond daarom het afgelopen jaar onder constant toezicht en controle over het project om de 'Panda' in de brigade te assimileren: "Vandaag volgen militairen die de Panda gaan bedienen namens het Ministerie van Defensie een cursus bij het Hooggerechtshof. Als ze klaar zijn, keren ze terug naar het bataljon om hun begrip van het instrument in de brigade en sector te verdiepen en voor vele uren training. Als de pilot voorbij is, zal er een meer georganiseerd programma worden gebouwd - het is tenslotte een speciale tool met speciale taken. Ik geloof ook dat het in de nabije toekomst al officieel zal zijn."


"De Panda laat de krijgers in de voorhoede van de operatie, maar vermindert het risico op verwonding van de levens van de krijgers", concludeert majoor Gore, "Alle robotica verandert de regels van het spel van vandaag en morgen".
98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page