top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Maak kennis met de Shokhoret-route


Archieffoto IAF


Elk jaar worden honderden militairen gerekruteerd in de technische formatie. Als onderdeel van het Shokhorat-traject worden studenten, terwijl ze nog op de middelbare school studeren, opgeleid in de technische beroepen die hen zullen dienen in hun operationele militaire dienst en die hen ook een beroep voor het leven zullen geven.


Duizenden studenten in groep 9 tot en met 12 studeren samen met de luchtmacht op de middelbare school, in een unieke studievorm die waarden en een beroep aan de jeugd bijbrengt. De studenten studeren de routinematige kernvakken naast een technologische major die hen voorbereidt voor een beroep dat hen zal dienen in hun militaire dienst en zelfs in hun volwassen leven. De studenten in deze track staan ​​bekend onder hun naam - "shocharim".


Aan het einde van het hoofdstuk van de middelbare school zijn er twee opties voor de studenten: de eerste is om dienst te nemen in het leger, zoals elke jongen of meisje op 18-jarige leeftijd, en te dienen in de technologische reeks van de luchtmacht in een functie met een aanzienlijk operationeel tintje. De tweede optie is om door te gaan in 13-14 studies en vervolgens om dienst te nemen bij de luchtmacht met een professioneel en hoogwaardig certificaat dat gewild is in de technologische wereld.


De luchtmacht begeleidt meer dan 80 instellingen in een grote verscheidenheid aan scholen, van Hezor HaGalilit in het noorden tot Eilat in het zuiden. Een groot deel van de scholen zijn theoretische scholen waarin een technologische trend wordt begeleid door de luchtmacht. "De Shukhorat-track is gericht op excellentie en haalt het maximale uit elke student", zegt majoor Orit, hoofd van de sectie detectie in de technische opstelling. De studenten melden zich met grote motivatie en integreren uitstekend in het korps."


Maximaal succes

"Elke Shoharim-school heeft zijn eigen uniekheid", verklaart generaal-majoor Nir, commandant van de Shoharim-baan in de districten Jeruzalem en Zuid. Het doel van alles is echter hetzelfde: dat zoveel mogelijk afgestudeerden de school afmaken met de de meeste motivatie en kennis. "Het gaat niet om de routine van de studenten - ze dragen uniformen en hun routine is anders dan die van een civiele middelbare school. Naast de studies van de technische vakken bestuderen ze de kernvakken en doen ze elke ochtend mee aan de optocht waarbij de nationale vlag wordt gehesen. De studenten worden de hele dag begeleid door docenten, en dankzij dit zien we dat ze veel succesvoller zijn dan hun overeenkomstige klassen op civiele middelbare scholen." Het doel van deze evenementen is om de studenten kennis te laten maken met het leger en om verschillende ervaringen voor hen te creëren", stelt generaal-majoor Nir.


In een tijdperk waarin de IDF streeft naar effectieve dienstverlening - streeft de luchtmacht ernaar om de beste en meest professionele soldaten te hebben. Volgens majoor Orit zijn de studenten van vandaag de bevelhebber van morgen. "De commandanten in de squadrons wachten op de studenten die in deze richting hebben gestudeerd, omdat ze weten dat dit het team van de hoogste kwaliteit is dat het beroep heeft bestudeerd en dat komt met waarden en kennis."


Foto IAF


Gevarieerde voordelen

"Studenten genieten van verschillende voordelen, waaronder financiering voor een psychometrische cursus en financiering voor verdere studies aan de academie, professionele versterking met behulp van mentoring, verschillende vormingsactiviteiten en het behoren tot een professionele en hoogwaardige organisatie. Daarnaast krijgen ze om deel te nemen aan seminardagen en lezingen van civiele industrieën en in nauw contact te staan ​​met soldaten en officieren van de bases ", redeneert majoor Orit.


De Shokhor-baan heeft veel voordelen met betrekking tot de toekomstige militaire dienstplicht van de student. "Studenten in de baan zijn gegarandeerd dienst in een professionele organisatie, en militaire dienst die deelneemt aan belangrijke operationele activiteiten in de operationele squadrons van de luchtmacht', legt majoor Orit uit. "Dankzij de studies verwerven ze een gewild beroep in de militaire dienst en in het staatsburgerschap, wat hen in de toekomst zal helpen vooruit te komen. Bovendien stelt de luchtmacht sollicitanten in staat screenings uit te voeren voor unieke routes en speciale ontwikkelingseenheden te bereiken."


Naast de wens om zich te specialiseren in het academische veld, is er een wens om motivatie voor service op te bouwen. "Het doel is dat de motivatie van de studenten om in het leger te dienen hoog is. Een soldaat die komt met een verlangen om te dienen - houdt van wat hij doet en voert zijn plicht beter uit", redeneert majoor Orit.",


"Het is belangrijk voor mij om de kinderen belangrijke gewoonten voor het leven bij te brengen, maar aangezien ze kinderen zijn, moet je hand in hand met ze gaan en ze uitleggen hoe dingen worden gedaan. Ze moeten leren om de toegewezen taken uit te voeren tegen hen, niet omdat ik het zei, maar omdat ze moeten," merkt korporaal Luba op.


Foto IAF

Naar wie ben je op zoek?

"Ik werd verliefd op het gebied van elektriciteit, controle en energie en ik wilde het vak leren", zegt Diana, een leerling van de 12e klas in de Shokhorat-baan op de technische basis in Haifa. "Ik wist dat dit de enige school is die op hoog niveau lesgeeft in het vakgebied waarin ik me wil specialiseren. Het leren op mijn school is volwassen. Ik weet dat ik daar op eigen kracht sta en dat degenen die de Shokhorut-track volgen, krijgen grote onafhankelijkheid op jonge leeftijd. Ik geloof dat iedereen dit voor zichzelf zou willen aanpassen. Maar een van de belangrijkste redenen om in deze richting te studeren, is het technologische beroep dat vereist is voor burgerschap. "


Zoals gezegd, zal het aan het einde van de studie gemakkelijker zijn voor de aspiranten om te dienen in de functie die ze ambieerden te bereiken. "De functies waarin we in de militaire dienst worden geplaatst, komen overeen met het traject dat we hebben gevolgd. Ik heb een bepaalde opleiding genoten tijdens de middelbare school, deze opleiding zal ik in de rest van mijn dienst kunnen gebruiken en aan het licht brengen."


Er zijn fundamentele verschillen tussen studenten die tijdens hun middelbareschooltijd uniformen droegen, vergeleken met anderen die pas aan het einde van hun studie met het militaire systeem in aanraking kwamen. "We begrijpen de autoriteiten, de rijen van commandanten en het gedrag van het militaire systeem. We hadden genoeg tijd om het te begrijpen en ons meteen in onze zaken te verdiepen", zegt Diana. "Buiten het beroep leren we over het leger en zo weten we hoe onze dienst eruit zal zien en hoe we moeten omgaan met mensen, commandanten en soldaten. De routineproblemen die op elke middelbare school bestaan, liggen niet op het spoor van de cadetten omdat we een envelop hebben - als er een probleem is, zal de hele school achter je staan ​​en je helpen. Ik vind het leuk Op het goede spoor", besluit Diana.


76 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page