top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Machines zullen ons vertellen wanneer er iets mis is


Een Feelit sensorstrip bewaakt de gezondheid van industriële apparatuur. Foto met dank aan Feelit


Het doel van de zogenaamde Vierde Industriële Revolutie (Industrie 4.0) is de productie van “ver en goedkoop” naar “lokaal en slim” verplaatsen. Feelit , een van de vele Israëlische startups in de internationale Industry 4.0-technologiemarkt van $ 90 miljard, stelt industriële apparatuur in staat om zijn onderhoudsbehoeften in realtime te communiceren.


Feelit gebruikt ultradunne flexibele stickers bedrukt met nano-inktsensoren, uitgevonden door de nanotech PhD-medeoprichters van het bedrijf.


De sensoren kunnen gemakkelijk worden bevestigd aan elk stationair of bewegend object - inclusief kleppen, pompen of leidingen - en detecteren problemen zoals vochtigheid, trillingen, hitte, druk of microbreuken die de prestaties kunnen verminderen en dure storingen en onderbrekingen kunnen veroorzaken.


De stickers sturen de verzamelde gegevens naar de cloud voor directe analyse, waardoor menselijke operators live feedback krijgen over structurele en prestatieveranderingen in de machines.


Als het apparaat "voelt" dat het op het punt staat defect te raken, stuurt het een verzoek om service of vervanging.

"Voordat we afstudeerden aan het Technion, werkten we in de halfgeleiderindustrie, dus we zagen hoe defecte kleppen miljoenen dollars aan schade kunnen veroorzaken", zegt Meital Segev-Bar, verwijzend naar zichzelf en medeoprichter Gady Konvalina, tegen ISRAEL21C.


“We ontmoetten elkaar weer in het laboratorium van professor Hossam Haick in het Technion, waar we aan zijn elektronische neusconcept werkten . Daarna speelden we met elektronische 'huid' die zich aan een object hecht en het in staat stelt te voelen wanneer het wordt aangeraakt en pijn doet, net als de menselijke huid wiens taak het is om te waarschuwen wanneer er iets mis is", aldus Segev-Bar.


Makkelijk dan een sticker


Deze projecten brachten Segev-Bar, Konvalina en Haick ertoe om in 2017 Feelit op te richten in de Technion DRIVE- versneller. Ze kregen startfinanciering van het technologieoverdrachtbedrijf van Technion en een Japanse VC, evenals het Takwin VC-fonds dat Noord-Israëlische startups ondersteunt.


"We zien veel Industry 4.0-monitoringoplossingen voor activa zoals motortrillingen, maar we ontdekten dat trillingen, druk en temperatuur niet continu en niet-invasief kunnen worden gecontroleerd in leiding- en klepsystemen", zegt Segev-Bar, de CTO van de startup.


"We wilden een oplossing die achteraf net zo gemakkelijk als een sticker kon worden gemonteerd en geïnstalleerd", vertelt ze aan ISRAEL21c.


Een L-vormige Feelit-sticker die gegevens naar het dashboard van een operator stuurt. Foto met dank aan Feelit


Het in Haifa gevestigde Feelit heeft verschillende proefprojecten afgerond met zijn in eigen land geproduceerde nano-inktstickers en begint met installaties in Israël en Europa.


"Het is bedoeld voor industrieën met een stroomproces", legt Segev-Bar uit. “Wij zijn gespecialiseerd in assets waar materialen doorheen stromen.”


Dat betekent voedsel en dranken, olie en gas, farmaceutica en chemicaliën, en elke industrie die pneumatische leidingen gebruikt, zoals autofabricage.


Feelit-stickers kunnen ook worden gebruikt in robotica en andere IoT-gerelateerde industrieën, voegt ze eraan toe.


Investering van Henkel


Het bedrijf heeft onlangs een Series A-ronde van $ 7 miljoen afgesloten waarin de prominente investeerder Henkel Tech Ventures uit Duitsland is.


Henkel's zelfklevende materialen worden gebruikt in meer dan 800 verschillende industrieën, waaronder staalfabrieken, autofabrieken, mijnbouwapparatuur en krachtturbines over de hele wereld.


Met Feelit kunnen fabrikanten de toestand van machines in realtime volgen. Foto met dank aan Feelit


Paolo Bavaj, hoofd corporate venturing voor Henkel Adhesive Technologies, zei dat het bedrijf op zoek is naar nieuwe, schaalbare technologieën die traditionele bedrijven kunnen helpen te voldoen aan de toenemende vraag naar efficiënte industriële IoT-oplossingen.


"De investering in Feelit past perfect bij onze bedrijfsstrategie en onderstreept de waarde van onze langdurige betrokkenheid in Israël als een belangrijke wereldwijde hub voor startups op het gebied van materialen en technologie", zei Bavaj.


"Met Feelit's groeipotentieel en Henkels branche-expertise en marktbereik, zal onze unieke nanotechnologie een brede relevante klantenbasis kunnen profiteren", aldus Feelit CEO Konvalina.


"Het partnerschap is al begonnen met het openen van nieuwe kansen in de olie- en gasindustrie en de samenwerking met Henkel's MRO [onderhoud, reparatie en operaties]-eenheid zal ons helpen om nog meer verticale markten en toepassingen te ontwikkelen."


Voor meer informatie, klik hier .
66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page