top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Majoor (res.) Keren Hajioff legt uit naar aanleiding verklaring van de IDF-woordvoerder

Screenshot YouTube


Goedenavond,


Mijn naam is majoor Keren Hajioff. Naar aanleiding van de verklaring van admiraal Hagari wil ik een paar woorden toevoegen.


Nadat Hamas op 1 december de humanitaire pauze had geschonden, zijn we een nieuwe fase ingegaan in onze oorlog tegen Hamas.


Alleen al deze week hebben IDF-troepen nog meer bewijsmateriaal aangetroffen en blootgelegd van Hamas’ betreurenswaardige uitbuiting van burgers uit Gaza als schild.

In Shejaiya, Khan Yunis, Rimal en Jabalya vonden onze troepen grote wapendepots en tunnels in meerdere scholen - er zat zelfs een sluipschuttersgeweer verborgen in een teddybeer. We hebben een RPG-trainingscentrum gevonden in een moskee in Jabalya. Om er maar een paar te noemen.


Feit is dat Hamas zich de afgelopen zestien jaar heeft ingebed in en onder civiele gebieden in Gaza. Dit is de logica van de inhumane strategie van Hamas. Door van achter burgers aan te vallen, probeert Hamas de pogingen van de IDF om onderscheid te maken tussen burgers en terroristen te belemmeren.


De complexiteit van het slagveld zal ons er echter niet van weerhouden om dit te doen. Als leger dat zich inzet voor het internationale recht en een morele gedragscode, besteden we enorme middelen aan het minimaliseren van de schade aan de burgers die Hamas in de rol van menselijke schilden heeft gedwongen.

Onze oorlog is tegen Hamas, niet tegen de bevolking van Gaza. Het is moeilijk om onverschillig te blijven tegenover het verlies van onschuldige levens – Israëlisch of Palestijns. Maar terwijl Hamas elke onschuldige dood als een strategie ziet; wij beschouwen elke onschuldige dood als een tragedie.


Hier zijn slechts enkele van de maatregelen die we nemen om ze te voorkomen:

Ten eerste: we moedigen burgers van Gaza aan om tijdelijk uit de vuurlinie te stappen.

We hebben een website gepubliceerd met kaarten en instructies om inwoners van Gaza in specifieke wijken naar veiliger gebieden te leiden. Nu begrijpen we dat niet iedereen in Gaza toegang heeft tot internet, dus communiceren we ook door vliegers uit te delen, met instructies in het Arabisch. We hebben ook IDF-officieren die in het Arabisch communiceren – in de media, online, op de radio en op de grond. Dit komt bovenop de tienduizenden individuele telefoontjes – naar mensen in Gaza.


Ik wil dit heel duidelijk maken: onze waarschuwingen aan de burgers in Gaza – om weg te komen van het gevaar waarin Hamas hen plaatst – betekenen uiteindelijk dat de IDF – van tevoren – haar operatiegebieden aankondigt. Dit is vrijwel ongehoord in militaire oorlogsvoering.


Ten tweede: we verfijnen voortdurend onze operaties om de schade aan niet-betrokken burgers tot een minimum te beperken.


Gedurende de oorlog hebben we onze operaties aangepast en indien nodig houden we zelfs het vuur vast – om de inwoners van Gaza in staat te stellen veilig door de humanitaire corridors te bewegen die we hebben geopend.


Ten derde: we beoordelen en verifiëren voortdurend of onze aanvallen gericht zijn op militaire doelen, en kiezen specifieke munitie voor bepaalde Hamas-doelen om onnodige schade te voorkomen.


Terwijl wij uitgebreide maatregelen nemen om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken, doet Hamas er alles aan om deze te maximaliseren. Dat is de vijand waarmee we worden geconfronteerd. Dat is onze realiteit. Dit is wie we zullen verslaan. De tactieken van Hamas – hoe verachtelijk ze ook zijn – zullen ons er niet van weerhouden onze waarden hoog te houden.


Onze oorlog is tegen Hamas, niet tegen de bevolking van Gaza. Maar – daden spreken luider dan woorden. Daarom hebben we gisteren ook de Kerem Shalom-terminal opengesteld voor inspectie – om de stroom humanitaire hulp naar Gaza te vergroten.


Dit sluit aan bij onze bestaande inspanningen, waardoor sinds het begin van deze oorlog al meer dan 4.000 vrachtwagens met hulpgoederen – met 70.000 ton voedsel, water, medicijnen, medische uitrusting en schuilplaatsen – Gaza zijn binnengekomen.

Op 7 oktober maakte Hamas zijn genocidale doelstellingen aan de wereld bekend. Hamas heeft – publiekelijk en herhaaldelijk – aangekondigd dat het van plan is nog meer bloedbaden op 7 oktober uit te voeren.


De IDF laat ze niet toe.


Het is onze plicht om het volk Israël te verdedigen – en onze gijzelaars naar huis te brengen. We zullen deze missie blijven vervullen – en tegelijkertijd alle mogelijke maatregelen nemen om de levens van burgers te beschermen.

463 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page