israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Makers ontwerpen handige apparaten voor mensen met een handicap


De vijfjarige Shani test het prototype van het ontwerp waarmee ze gemakkelijker kan tekenen en spelen. Foto met dank aan Tikkun Olam Makers via ISRAEL21C


De vijfjarige Shani uit Israël houdt van tekenen en spelen, maar ze heeft een handicap die deze typische kinderactiviteiten moeilijk maakt. Een team van vrijwillige makers genaamd "Drawing Dreams" creëerde een 3D-geprinte handsteun waarmee ze zelfstandig kan tekenen, spelen en eten. Het werkte zo goed dat Shani's speciale kleuterschool er nog een paar heeft besteld.


Shani met haar team van vernieuwers. Foto met dank aan Tikkun Olam Makers via ISRAEL21C


Dit was een bekroond apparaat dat werd ontworpen tijdens de recente Global Innovation Challenge , waar 50 teams uit 15 landen streden om de echte, alledaagse uitdagingen van mensen met een handicap aan te pakken, zoals gesteld door de behoeftigen zelf.


"Allereerst moet je problemen identificeren die authentieke uitdagingen zijn waarmee deze kwetsbare bevolkingsgroepen worden geconfronteerd, legt Gidi Grinstein, oprichter en president van Tikkun Olam Makers (TOM), de non-profitorganisatie achter de uitdaging, aan ISRAEL21C uit.


“TOM" zal alleen een prothese ontwerpen als antwoord op een behoefte van een geamputeerde, die een probleem heeft waarvoor geen betaalbare markt- of overheidsoplossing bestaat. Zulke mensen zijn experts op het gebied van hun behoeften, dus we noemen ze 'medekenners'. Pas als we een behoeftekenner hebben, lanceren we het innovatieprogramma.”


Elke behoefte-kenner zoekt samen met een vrijwillige groep programmeurs, ontwerpers, ingenieurs en zorgprofessionals naar een werkbare oplossing.


En niet alleen de kenner van de behoefte kan genieten van de vruchten van deze gezamenlijke arbeid, maar het ontwerp wordt ook geüpload naar de TOM-bibliotheek om gemakkelijk en toegankelijk te worden gereconstrueerd door iedereen, waar dan ook.


"Onze visie is om 's werelds grootste bibliotheek met gratis open source-oplossingen te creëren voor verwaarloosde problemen van mensen met een handicap, ouderen of arme mensen", zegt Grinstein.


"Onze visie is niet alleen om deze bibliotheek met oplossingen te creëren, maar ze ook te verspreiden onder miljoenen gebruikers over de hele wereld via 3D-printers en makerspaces."


Mogelijkheden afstemmen op behoeften


"TOM" pakt een systemisch probleem in Israël en andere samenlevingen aan, zegt Grinstein.


“Toen ik in de regering van Israël diende, zag ik die dramatische kloof tussen de enorme capaciteiten van Israël op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van defensieoplossingen en de zwakte van de instrumenten voor het creëren en verspreiden van oplossingen voor acute behoeften van kwetsbare bevolkingsgroepen die zich de oplossingen niet kunnen veroorloven, die ze nodig hebben”, zegt hij tegen ISRAEL21c.


Gidi Grinstein van Tikkun Olam Makers. Foto met dank aan TOM via ISRAEL21C


"De visie was om een ​​platform te creëren dat honderden en dan duizenden uitvindingen en innovaties zal genereren die extreem toegankelijk en radicaal betaalbaar zijn", zegt hij.


“En toen realiseerden we ons heel snel dat de uitdaging waar we naar kijken niet alleen een Israëlische uitdaging is, maar een wereldwijde uitdaging, en de aanpak die we hebben gecreëerd biedt een systemische oplossing voor een systemisch probleem. Onze visie was om de Bell Labs van ondersteunende technologieën te creëren.”


Als gevolg hiervan verplaatste Grinstein - een seriële sociale ondernemer - TOM van Israël naar de Verenigde Staten en globaliseerde het platform


Zo kwam TOM enkele van zijn nieuwste creaties tentoonstellen in het Amerikaanse paviljoen op de Dubai Expo.


"Vanaf het begin was TOM ontworpen om ook als platform te dienen om mensen in staat te stellen samen te werken over politieke, religieuze en nationale lijnen heen", zegt Grinstein.


“De ondertekening van de Abraham-akkoorden creëerde een historische kans om de samenwerking tussen moslims, joden en christenen in het Midden-Oosten te vergroten. Ik ging naar Dubai en begon daar onze relaties op te bouwen en ook in Abu Dhabi en Bahrein.”


Prijswinnaars


Naast het Drawing Dreams-team uit Israël werden twee andere teams in de TOM Global Innovation Challenge gekozen om elk $ 5.000 te ontvangen voor hun ontwerpen.


Het "One-2-Go" team uit de Verenigde Staten bouwde een draagbare, adaptieve toiletbril voor een 16-jarige jongen met een handicap, waardoor hij zelfstandiger naar het toilet kan tijdens het reizen. Het is aanpasbaar aan bijna elk toilet en is sterk, licht en duurzaam.


Bower modelleert het adaptieve draagbare toilet dat is ontworpen voor zijn behoeften. Foto met dank aan Tikkun Olam Makers via ISRAEL21C


De derde grote winnaar, het team "Fysiotherapie Talker Mount" uit Duitsland en Spanje, ging in op een probleem dat werd opgeworpen door een vrouw die een "pratertablet" wilde gebruiken terwijl ze haar rolstoel zonder hulp bestuurde. Het 3D-geprinte frame en het elektronische mechanisme tilt de prater die aan haar rolstoeltafel is bevestigd op en neer, waardoor het gewenste doel wordt bereikt.


Franziska kan met het 3D-geprinte frame en het elektronische mechanisme de prater tablet die aan haar rolstoeltafel is bevestigd optillen en neerlaten. Foto met dank aan Tikkun Olam Makers via ISRAEL21C


Makeathons versus innovatie-uitdagingen


Geen van de 50 teams in de 10-weekse uitdaging kwam oog in oog te staan ​​met elkaar. Dit, merkt Grinstein op, is nogal ongebruikelijk voor TOM-makerevenementen.


“TOM is in juli 2014 gelanceerd als een samenwerking met de Schusterman Foundation. Maar we ontwierpen de visie van TOM in 2012 en begonnen later dat jaar te experimenteren met de implementatie ervan, totdat we het project anderhalf jaar later lanceerden”, legt hij uit.


"Tot Covid was onze primaire manier van werken 'makeathons', dit zijn innovatiemarathons waar collega's samenkwamen met behoeftigen om teams te vormen die gedurende drie dagen 60 intense uren in een grote ruimte strijden om een ​​werkend prototype te creëren."


Tussen 2014 en 2020 hebben TOM-gemeenschappen over de hele wereld meer dan 100 makeathons gehouden. Ondertussen begonnen ontwikkelaarsgroepen gedurende langere tijd samen te komen om prototypes te maken voor hun behoefte-kenners.


De pandemie heeft een spil in gang gezet voor innovatie-uitdagingen waarvoor mensen niet samen in dezelfde ruimte hoeven te komen.


"We hebben twee lokale innovatie-uitdagingen gedaan, waaronder aan de University of Michigan en aan Georgia Tech, en hebben toen de sprong in het diepe gegooid met de Global Innovation Challenge", zegt Grinstein.


Het meest recente challenge-evenement was "drie keer groter dan de grootste makeathon die we ooit hebben gehad, tegen een derde van de kosten", merkt hij op.


"Het is gewoon ongelooflijk, de respons en het vermogen om 50 nieuwe ideeën en meerdere nieuwe uitvindingen van over de hele wereld te hebben", voegt hij eraan toe.


“Maar terwijl de kosten voor het maken van een prototype met 80 procent daalden, betaalden we ook een prijs in termen van gemeenschapsvorming. Makeathons bouwen aan onze gemeenschappen. Innovatie-uitdagingen niet.”


De volgende uitdaging


Bij de volgende TOM-uitdaging in januari zullen 100 teams uit de Abraham Accords-landen betrokken zijn.


"Het idee om onze activiteiten elk jaar te verdubbelen bevalt ons goed", zegt Grinstein.


“We proberen zowel de vraagzijde van onvervulde behoeften als de aanbodzijde van talent van wereldklasse op te bouwen. En omdat we steeds meer oplossingen klaar hebben staan ​​om op onze website te worden gedistribueerd, bouwen we ook het distributiesysteem en zullen we binnenkort makerspaces en mensen met 3D-printers uitnodigen om zich bij onze beweging aan te sluiten door zichzelf op onze website te onboarden.”


Als u een 3D-printer bezit en de overtollige capaciteiten ervan wilt benutten, zal TOM u in contact brengen met behoeftigen in uw regio.


"We voorzien duizenden distributiepunten, zodat iedereen zich op korte rijafstand bevindt van de oplossing die ze nodig hebben", besluit Grinstein.


Voor meer informatie, klik hier856 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws