top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Mannen doneren aan vrouwen in nood, zolang het geen schending is van mannelijke hegemonie"


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van de Tel Aviv en Ben-Gurion universiteiten onthult een fenomeen van "ridderlijk seksisme" tegenover vrouwen in nood. Volgens het onderzoek zouden ongeveer 2 op de 3 mannen (62%) bereid zijn een vrouw in nood te helpen wiens huis afbrandt, maar minder mannen (45%) zouden geld doneren aan een vrouw wiens bedrijf afbrandt.


Aan de andere kant, toen de onderzoekers de bereidheid van mannen onderzochten om aan andere mannen te doneren, was de trend die naar voren kwam het tegenovergestelde - volgens welke de meeste mannen er de voorkeur aan gaven om te doneren aan mannen wier bedrijf was afgebrand, waardoor de mannelijke hegemonie behouden bleef.


De onderzoekers verklaren de verschillen door het feit dat mannen de neiging hebben om vrouwen uit 'ridderlijk seksisme' te helpen. Het helpen van een 'jonkvrouw in nood' maakt deel uit van de genderrol van een man, en daarom zal een man de deur openen voor een vrouw of stoppen om haar te helpen een lekke band te verwisselen. Maar deze hulp is afhankelijk van de context: mannen helpen vrouwen zolang het de mannelijke hegemonie niet uitdaagt, met andere woorden, als hulp vrouwen sterker maakt, zullen mannen minder bereid zijn om hen te helpen.


De nieuwe studie werd uitgevoerd door prof. Danit Ein-Gar van de Coller School of Management aan de Universiteit van Tel-Aviv in samenwerking met Dr. Orli Barkat, een postdoctorale student aan de Princeton University, en prof. Tahila Kogot van de Ben-Gurion University. . De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Group Processes & Intergroup Relations.


Volgens prof. Ein-Gar namen 566 mannen en vrouwen uit de VS deel aan een online experiment. Onder de deelnemers aan het experiment werd een geldprijs van 10 dollar verloot, en de deelnemers werd gevraagd te antwoorden of ze dit bedrag wilden doneren aan een man wiens huis afbrandde, aan een vrouw wiens huis afbrandde, aan een man wiens huis afbrandde bedrijf afgebrand, of aan een vrouw wiens bedrijf afbrandde.


Afgezien van de ongelijkheid in bereidheid om vrouwen te helpen wier bedrijf is afgebrand, in vergelijking met degenen wier huis is afgebrand, laten de bevindingen ook zien dat mannen gemiddeld $ 4 (bijna de helft van het winnende bedrag) schonken aan een vrouw wiens huis afbrandde, vergeleken met vrouwen van wie het huis afbrandde, tot slechts $ 2,48 voor een vrouw wiens bedrijfshuis is afgebrand. De bevindingen werden gerepliceerd in een ander experiment dat werd uitgevoerd onder managementstudenten aan de Universiteit van Tel Aviv.


Prof. Ein-Gar: “We legden de deelnemers twee identieke hulpvragen voor van twee personen in nood, een man en een vrouw, wiens huis of bedrijf in brand vloog. We ontdekten dat de grootste verschillen, zowel in de daadwerkelijke bereidheid om te doneren, en het donatiebedrag, waren wanneer mannelijke proefpersonen moesten kiezen tussen het helpen van het huis van een vrouw of het helpen van het bedrijf van een vrouw. Opgemerkt moet worden dat we het fondsverzoek niet presenteerden als een financiële investering, maar eerder als een donatie: er woedde een brand in het gebied en verwoestte huizen en winkels, en nu vragen mensen in nood om hulp om hun leven weer op te bouwen. Toen mannen werd gevraagd om te doneren, vonden sommigen van hen het gemakkelijker om te doneren aan een vrouw in haar huiselijke, behoeftige en zwakke plek dan om een vrouw die geld inzamelt om haar bedrijf weer op te bouwen".


Prof. Ein-Gar voegt toe: "Het nieuwe onderzoek onthult de grenzen van mannelijke 'ridderlijkheid' - en deze grenzen worden bepaald door de hegemonie van mannen in de zakenwereld. Dat wil zeggen, heerschappij reikt tot het punt waarop het hun dominante status niet bedreigt. . Een soortgelijk effect werd niet gevonden wanneer mannen werd gevraagd om te doneren aan een andere man wiens bedrijf afbrandde, in vergelijking met een man wiens huis afbrandde. Dit betekent dat mannen niet minder doneren aan bedrijven vanwege een zakelijke bedreiging, maar alleen minder doneren voor vrouwenzaken.”

57 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page