top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Marina Almagor, 76: Hondenliefhebber, wereldreiziger en liefhebbende oma. Vermoord door Hamas-terroristen in Netiv Ha'asara op 7 oktober

Marina Almagor. Foto via Times of Israel


Dit is een artikel uit de Times of Israel serie Those We Have Lost.


Marina Almagor, 76, uit Kfar Saba, werd op 7 oktober vermoord door Hamas-terroristen tijdens een bezoek aan Netiv Ha'asara.


Marina was op bezoek bij haar oude vriend, Yoel Berger, in de moshav langs de grens met Gaza toen terroristen de gemeenschap binnenvielen, waarbij twintig mensen in de stad omkwamen. Yoel werd vier keer neergeschoten en ernstig gewond, maar wist te overleven.


Zijn schoondochter en schoonzoon werden die dag allebei op verschillende locaties vermoord.


Marina werd op 18 oktober begraven in Kfar Saba. Ze laat haar kinderen, Yair, Dana en Yael, en acht kleinkinderen achter.


Haar oudste kleinzoon, Idan, een IDF-soldaat, raakte op 7 oktober ernstig gewond tijdens de strijd tegen Hamas, maar herstelde zich en woonde haar begrafenis bij in het gips.


Marina, geboren in Zagreb, in het toenmalige Joegoslavië, verhuisde als baby met haar gezin naar Israël, net toen de staat Israël werd gesticht.


Ze was een gepensioneerde verpleegster, werkte in een babykliniek en werd door het ministerie van Volksgezondheid omschreven als ‘een goed geïnformeerde en betrokken vrouw. Ze hield van boeken lezen, leren en reizen.”


Slechts twee weken voordat ze werd vermoord, namen Marina en Yoel deel aan een reis met een groep andere vrienden naar Albanië.


Marina, een toegewijde hondenliefhebber, had door de jaren heen veel hoektanden gehad en werd momenteel vergezeld door een hond genaamd Toy, die op 7 oktober bij haar was en het overleefde.


Een familievriend, Hadas Ragolsky, schreef op Facebook dat haar ouders goede vrienden waren met Marina en Yoel, en met hen mee waren op hun recente reis naar Albanië.


“In het weekend gingen ze op jeeptours, op andere momenten ploegden ze samen de wereld rond – ze hadden gedeelde maaltijden, momenten van gelach en een gedeeld lot”, schreef ze. “Marina maakte deel uit van de levens van Yoel’s kinderen en kleinkinderen, maar ook van die van haarzelf.”


Marina's vriendin Atara Amir-Lazarovitch schreef op Facebook dat ze elkaar ontmoetten toen zij de verpleegster was die tientallen jaren geleden na de geboorte van haar eerstgeborene langskwam voor een babybezoek.


‘Sindsdien hebben we elkaar steeds weer ontmoet,’ herinnerde ze zich, waarbij ze opmerkte dat hun kinderen ook op dezelfde kleuterschool zaten, en dat ze in latere jaren allebei lessen volgden aan het Avshalom Instituut in Tel Aviv. “Elke week reisden we samen naar lezingen en zoveel gelukkige ervaringen die we in die 30 jaar deelden – reizen door Israël, toespraken, sociale bijeenkomsten – vooral de traditionele viering van de Onafhankelijkheidsdag bij jullie in Netiv Ha’asara.”


Amir-Lazarovitch schreef dat ze rouwt om het verlies van ‘je glimlachende karakter’ en beschreef haar als een ‘liefdevolle, aanwezige en omhelzende grootmoeder’.


Marina's dochter Dana schreef op Facebook: “Mijn geliefde moeder, je bent een echte held! Je zult altijd in mijn hart en gedachten zijn, en ik zal voor Toy zorgen alsof hij mijn eigen hond is! Ik hou altijd van je.”

264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page